Sci-Tech

do 200 milijuna dolara

YouTube će dobiti paprenu kaznu zbog kršenja dječje privatnosti

YouTube će dobiti paprenu kaznu zbog kršenja dječje privatnosti

YouTube se nalazi u problemima jer mu američka Savezna trgovinska komisija prije kaznom od 150 do 200 milijuna američkih dolara zbog propusta na platformi YouTube Kids.

Naime, s obzirom da je namijenjena djeci kojoj su ozbiljno narušavana prava privatnosti, zahvaljujući propustima koje je učinio YouTube, kazna bi trebala uslijediti kao zalog da se tako nešto više nikad ne ponovi. Konkretno, prikupljali su se podaci o djeci, iako imaju manje od 13 godina i pritom roditelji nisu bili traženi dati svoju suglasnost za tako nešto.

Ako do kazne i dođe, to se može u prvom redu zahvaliti aktivističkim grupacijama koje se bave upravo problemima kršenja privatnosti. Ali, ljudi koji su slali pritužbe nisu zadovoljni jer 150 do 200 milijuna dolara za YouTube, iza kojeg stoji Google, nije dovoljno stroga da bi prekinula štetnu praksu. Ipak, iz kompanije su se opetovano ispričavali i ponavljali da se tako nešto neće ponoviti pa bi u budućnosti situacija mogla biti bolja.

Također, nije to jedini problem s kojim se djeca na YouTube Kids suočavaju. Prije nešto manje od dvije godine na platformi su se pojavili video uraci kojima nikako nije mjesto pred očima djece. Bilo je riječi o  zastrašujućem sadržaju, koji može ostaviti posljedice na uzrast od tri godine pa sve do desetak. Primjerice, crtani film s Mickey Mouseom koji mrtav pluta u bazenu prepunom krvi dok Minnie sve to promatra u užasu.

Čini se da je za tehnološke gigante, koji ostvaruju prihode na internetu zahvaljujući oglašavanju kroz svoje usluge, stiglo vrijeme kad više ne mogu raskrštenih ruku promatrati što se događa. Svako malo neki od njih imaju propuste koji nisu nimalo zanemarujući. A ako ih pak i pokušaju zanemariti, stižu kazne kao što bi mogla biti ova i kao što su sve one na prostoru Europske unije, a broje se u milijardama dolara...


Reci što misliš!