Sci-Tech

#recenzija

Recenzija Samsung Galaxy S10e: manja veličina i niža cijena ne znače lošiju kvalitetu

Recenzija Samsung Galaxy S10e: manja veličina i niža cijena ne znače lošiju kvalitetu
Sanja Ledinek

Poput Googlea, Xioami i Applea, Samsung je proširio ponudu flagship pametnih telefona Galaxy S10e modelom nešto niže cijene. Nije samo " iPhone XR na Androidu" ili "oslabljena verzija" koju nude konkurenti, ako ste to mislili, već je vrhunski uređaj za koji je tvrtka iskoristila pobjedničku "win-win" formulu.

Koliko se razlikuje od skupljih modela ovogodišnje serije, njegove prednosti i nedostatke,  možete pročitati   u nastavku recenzije kroz moje dvotjedno praktično  iskustvo s telefonom.

KLJUČNE ZNAČAJKE SAMSUNG GALAXY S10e 

  • Dimenzije: 142,2 x 69,9 x 7,9 mm
  • Masa : 150 grama;
  • Ekran i zaslon: Dinamičko AMOLED,  5,8 inča; razlučivost  2.280 x 1.080 piksela; 19: 9 
  • Mobilna platforma: Exynos 9820
  • Memorija 6 GB RAM,  128 GB interna flash  + mircoSD (do 512 GB)
  • Kamere

Glavna : 12 MP, PDAF fokusa , f / 1,5 ili f / 2,4, OIS, kut gledanja od 77 stupnjeva

Dodatna: 16 MP,   f / 2,2, kut gledanja od 123 stupnja Glavna kamera : 16 MP + 12 MP ,  8x digitalni zoom 

Prednja kamera: 10 MP

  • Operativni sustav: Android 9 Pie + One UI 1.1
  • Baterija : 3100 mAh, brzo punjenje i dvosmjerno bežično punjenje
  • Cijena (lipanj, 2019.): od 3.990,00 kn  do  6.109,38  kn
  • Ustupio: Samsung Hrvatska

DIZAJN SAMSUNG GALAXY S10e  -  izgleda i osjeća se vrhunski 

Galaxy S10e  je kompaktna verzija  pametnog telefona s kućištem staklenih  panela zaštićenih Gorilla Glass 5 slojem i umetnutih u okvir od sjajno poliranog aluminija zaobljenih kutova i rubova.  Stražnja strana je   žute  boje koja mijenja tonove ovisno o svjetlosti i kutu pogleda.  Upravo  zbog ove  vesele, upečatljive  i tople boje dobio je redakcijski nadimak "Žućko".  

Kućište   mase   150 grama   čini  ga najlakšim među ovogodišnjom “S”   linijom proizvoda.  Zaštićeno je  od prašine i vlage u skladu sa standardom IP68 i mora izdržati uranjanje na dubini od 1 metar do 30 minuta. Rad jednom rukom  uopće nije problem.   Palcem možete doći do vrha zaslona bez promjene držanja i dok pišete poruku u pokretu ne trebate strahovati da ćete ga slučajno ispustiti.

Utori za SIM i microSD kartice nalaze se na vrhu gdje je i  drugi mikrofon.  Morat ćete žrtvovati jednu od SIM kartica za instaliranje MicroSD-a.

Lijeva strana ima gumb za  podešavanje glasnoće i  Bixby   kome se može dodijeliti  pokretanje određene aplikacije na pritisak.  

Desna strana smješta gumb za uključivanje/isključivanje s integriranim   staromodnim kapacitivnim senzorom prepoznavanja otiska prsta.  Rješenje je zanimljivo  budući da su nam prsti  uvijek na bočnim stranama. lako je doći palcem desne ruke  i  kažiprstom lijeve do područja čitača.  Senzor  radi izvrsno kako se i očekivalo. Štoviše, gumb se ne mora pritisnuti, dovoljan je  dodir. Ovo rješenje već smo vidjeli u  Galaxy A7 2018. 

Osim ove biometrijske metode ostaje   prepoznavanje lica.  Stopa prepoznavanja je prilično visoka čak i u mraku jer  osvjetljenje zaslona poboljšava  isticanje lica.

Stižemo do  donje strane.  Samsung nastavlja  asimetričnim dizajnom  rasporeda elemenata.  USB-C verzije 3.1., te mikrofon i zvučnik  nisu u ravnoj liniji.  Ovdje postoji još jedna važna točka.  To je  3,5 mm priključak za slušalice. Samsung po tom pitanju još uvijek slijedi želje korisnika. 

Gledajući stražnji dio, vidimo da je  sličan  dizajnerskom stilu Samsung Note9. Pozadina nije neugodno klizava kao što sam očekivala  i to je svakako za pohvalu.  Jedini  elementi  u  vodoravnom nizu su kamera, bljeskalica  i senzor ambijentalnog svjetla.  

Klaster sa zaštitnim okvirom je lagano izbočen iz kućišta. 

Iznad zaslona su standardni set senzora i zvučnik za razgovore. U gornjem desnom kutu zaslona nalazi se izrez 10 MP prednje kamere.  Ovo rješenje je elegantna alternativa raznim "usjecima". Ako vam smeta rupica u zaslonu,   pozadina koje ju maskiraju ima koliko želite.

Samsung S10e  koristi ravan ekran.  Bez  hiperboloidnog zaslona možda će prednjicom nekima  biti  malo manje  privlačan.  Zaslon čini  84,8 posto prednje površine, a lagala bih  da se na dnu ne može primijetiti nešto širi okvir nego na vrhu.

Međutim,  takvo odstupanje od simetrije nije mi teško oprostiti.

ZASLON – općenito, teško je pronaći grešku

Galaxy S10e zaslon s omjerom 19: 9   ima duljinu dijagonale   5,8 inča i rezoluciju  2.280 x 1.080 piksela    gustoće  od 435 ppi,  što je vrhunska razina u sličnim uređajima  malih zaslona.  Samsung postavlja nižu rezoluciju kao zadanu na svim flagship pametnim telefonima kako bi se uštedjelo na bateriji, pa ako nikada niste dotaknuli parametre zaslona prethodnih  top modela, nećete primijetiti razliku. 

Poput skuplje braće,  još uvijek je iste Dynamic AMOLED matrice s HDR10 + certifikatom.   Pokrivenost boja je izvrsna jer obuhvaća cijelu paletu  P3 boja.  U postavkama postoje  dvije opcije za  podešavanje boja:  prirodne blizu razine  IPS ekrana, ali s gotovo beskonačnim kontrastom i najdubljom crnom, i  žive u kojima možete ručno podesiti temperaturu boje i zasebno   R, G i B.  Tu je  aktiviranje filtra zaštite očiju i načina rada u rukavicama.

Ručna maksimalna svjetlina je 400 cd/m2, a puna na automatskim postavkama  800 cd/m2   što je bez sumnje izvrsna svjetlina prikladna za sve scenarije korištenja uređaja. Dovoljno je svijetao da u  potpunom mraku  može zamijeniti bljeskalicu.  Funkcija Uvijek na zaslonu  ili Always On Display još uvijek je ovdje.  Omogućuje prikaz informacija kao što su vrijeme, datum i ikone upozorenja. Dizajn sata se može promijeniti, pa čak i staviti  vlastitu GIF animaciju kao čuvar zaslona.

Što se tiče  osjetljivosti zaslona, reagira na dodir izuzetno brzo i bez problema prepoznaje geste. Ukupno  podržava do deset istovremenih dodira.

PERFORMANSE GALAXY  S10e

Samsung Galaxy S10e je dobio isti Exynos 9820 SoC na 8-nanometarskoj tehnologiji osam jezgri, četiri Cortex-A55 s frekvencijom od 1.95 GHz, dvije Cortex-A75 na 2.31 GHz i još dvije Mongoose M4  na 2.73  GHz.   Obrada grafike povjerena je ARM Mali-G76 MP12  na 720  MHz. Što se tiče memorijskog kapaciteta, ima  6 GB LPDDR4X dvokanalne radne memorije i  d 128 GB  interne UFS 2.1  podatkovne. Nakon odbitka ROM verzije One UI, ostaje oko 105 GB za naše korisničke potrebe, što je još uvijek velikodušno.   

Dovoljno je brz u svakodnevnoj upotrebi, dok  razlika u performansama u odnosu na modele s 8 GB nije velika. Naprotiv,  mislim da je  čak u nekim scenarijima S10e bolji od  S10/S10+.  Razlog je  niža rezolucija zaslona tako da se prilikom otvaranja i prebacivanja aplikacija čini da  radi brže.

Odradila sam nekoliko benchmark testova kojima osobno ne pridajem važnost  jer su  mnogi proizvođači   bili uhvaćeni u varanju, no možda su vama zanimljivi. Rezultati ovih testova  također se ne razlikuju znatno od većih modela.

  • GeekBench (v4.x):   4 391  (single core)   /  10 359   (multi core)
  • Sling Shot Extreme Open GL ES 3. 1 –  5 516 
  • Sling Shot Extreme Vulkan -   4 736
  • AndroBench (memorija): brzina sekvencijalnog čitanja   855, 47 MB/s    - brzina sekvencijalnog pisanja 188.21 MB/s 
  • PC Mark work 2.0:   9 661
  • Compute Vision: 5033
  • Storage: 8688
  • Device AI -   8162

IGRE

Tijekom igranja  zahtjevnih 3D igara  područje oko kamera i metalni okvir postaju topliji, ali nisu  vrući lonac.  Hlađenje toplinskom cijevi dobro obavlja svoj posao.   U igrama poput World of Tanks broj okvira najčešće se održava od  58 do 60 fps    na maksimalnim grafičkim postavkama.  Asphalt 9 i Modern Combat 5  su dobro funkcionirali, ali  ove igre još uvijek ne dopuštaju uključivanje maksimalnih grafičkih  postavki  za čipove koji nisu od Qualcomma. U PUBG mobile na ultra postavkama brzina okvira smanjuje se  na 35-40 fps.

POVEZIVANJE I KOMUNIKACIJA

Naš “Žučko” ima podršku za sva suvremena bežična sučelja:   Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac / ax na 2.4 i 5 GHz  (pa čak i Wi-Fi 6, za buduće usmjerivače), Bluetooth verzije 5 s brojnim audio kodecima  uključujući  AptX,   NFC  s podrškom za Google Pay.  Pod uvjetom da mobilni operater podržava LTE cat.20,   moguće je prenijeti podatke brzinom do 2 Gbps.  GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO) savršeno radi za navigaciju.  Senzor brzine otkucaja srca nedostaje. Međutim, za većinu korisnika to nije jedna od specifikacija bez koje ne mogu  preživjeti. 

KVALITETA ZVUKA

Kvaliteta razgovora je vrhunska   bez obzira na okolinu i tu nemam ništa posebno za dodati.  S10e nudi stereo zvuk u kombinaciji zvučnika za razgovor i onog na dnu s Atmos podrškom.  Reprodukcija zvuka je čista, izražajna, s dobrim basom  i dovoljno glasna da možete  vi i društvo plesati dok pripremate roštilj na otvorenom.   Ali možete istovremeno  i reproducirati  glazbu putem nekog prijenosnog zvučnika. U prodajnom paketu  uključene su   AKG slušalice s pletenicom od tkanine  i izvrsnim srednjim i jasnim visokim frekvencijama.

BATERIJA: IZDRŽLJIVOST/PUNJENJE

Moram priznati da gameri i  “teški” korisnici neće bit  previše zadovoljni  autonomijom baterije kapaciteta  3.100 mAh. Kako god okrenemo, računajte na punjenje u noćnim satima ako ste prosječni korisnik. Ako ne ispuštate mobitel iz ruke, računajte i na dnevno nadopunjavanje.  Bez obzira koja ste vrsta korisnika,  svakako  je savjet da aktivirate 'adaptivnu uštedu energije'. Ovo je prema zadanim postavkama isključeno. To može značajno poboljšati potrošnju baterije.

U testnom razdoblju korištenja uređaja s automatskom svjetlinom na 50 posto,  Always On Display funkciji od 8:00 do 23:00,  WiFi i 4G povezivanju dobivala sam u prosjeku  oko 5-5,5 sati SoT-a dok postotak u bateriji nije pao na 10 posto.  Za vašu orijentaciju,  sat vremena YouTube na WiFi mreži iscrpit će bateriju  9 -10 %, PUBG Mobile 27 %,  osnovna upotreba poziva i komunikacije (stanje čekanja i internet) 13 %,   dok u načinu navigatora  25 -30 posto.

Podržano je žičano punjenje snage do 18 W. U 15 minuta  baterija će biti napunjena  do 31 %, za pola sata   55 %, a 83 %   u 50 minuta. Punjenje traje 1 sat i 24 minute. Nudi se i  bežično punjenje Fast Wireless Charging 2.0 tehnologije na Qi protokolima. Možete  i bežično puniti (Wireless PowerShare) druge Qi-kompatibilne uređaje. Punjenje je prilično sporo  osim za slušalice ili pametne satove.  Kada je kapacitet baterije Galaxy S10e manji od 30%, sustav će isključiti bežičnu funkciju punjenja i zadržati Galaxy S10 seriju s dovoljno snage za korisnike.

Pročitajte još recenziju Samsung Galaxy S10  

KAMERE - Pokloni svoj mi foto

Danas su kamere u pametnim telefonima mnogima jedna od bitnih stavki prilikom odabira modela za kupnju. Naravno, kamere ne mogu   zamijeniti  DSLR fotoaparate, ali njihova kvaliteta sve je bolja i bolja. Idemo vidjeti kako po tom pitanju stoji naš Galaxy S10e i kako   umjetna inteligencija ( AI)   analizira scenu i pruža savjete u stvarnom vremenu kako bi se postigla ispravna kompozicija.

PREDNJA KAMERA

Prednja kamera je slična onoj u Galaxy S10.  Opremljena je 10 MP senzorom veličine piksela 1,22 µm, otvorom optike   f / 1,9 ( 26 mm)  i Dual Pixel PDAF fokusom. Također podržava UHD snimanje videozapisa na  30 okvira i  programsko zamućenja pozadine. Na kvalitetu fotografija nemam primjedbi. Trebali biste biti zadovoljni.

GLAVNA DUAL KAMERA

S10e je dobio dvije  glavne kamere.   Jednu  12 MP  senzora   (veličine  1 / 2.55 ", s pikselima 1.4µm),    optičkom stabilizacijom, promjenjivim  otvorom blende od f / 1,5 do f / 2,4.  i  kutom gledanja od 77 stupnjeva.  Podržana je Dual Pixel PDAF fokusiranjem.  Ovaj modul radi s ultra širokom kamerom  16 MP   senzora veličine piksela 1,0 µm   kutom gledanja od 123 stupnja i otvorom f /2.2.   Za problem iskrivljenja slike   Samsung  nudi "Super Wide Angle Correction" u opcijama fotoaparata. Sustav automatski popravlja izobličenje super širokog kuta nakon spremanja fotografije.

Vjerojatno ste odmah primijetili da nedostaje   treći modul s dvostrukim optičkim zumom bez gubitka kvalitete. Mislim da je to razuman pristup jer ima  8x digitalni zum koji dalje daje određenu snagu zumiranja iako ne bez gubitka kvalitete.

Aplikacija kamere  nudi niz  postavki i načina snimanja   među kojima  su  Instagram  priče izravno u aplikaciji. Štoviše, tu je čak i nova značajka "Savjeti za snimku" koja će vam pomoći da odaberete što će, prema AI, biti najbolja snimka. Od ostalih značajki  imate   zamućenje pozadine s dobrim konačnim rezultatom. Možete promijeniti stupanj i učinak zamućenja.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Fotografije snimljene glavnim modulom  u  dnevnim uvjetima   snimanja  pokazuje visoku razinu detalja, odličan dinamički raspon i gotovo uvijek ispravan  balans bijele boje.  Makro je super, kao i uvijek kod Samsunga, a  HDR algoritam   vrlo dobar. 

Umjetna inteligencija koja mijenja  postavke scena  daje neznatno   prezasićene boje što mi  se   sviđa jer  ne čini fotografiju  iluzornom   i  ne dodaje detalje koji ne postoje.  To je  i glavna razlika  od kineskih pametnih telefona.

Kvaliteta širokokutnih  fotografija jednako  ima dobar dinamički raspon  i izobličenje unutar prihvatljivog raspona.   U sumrak ili noću se bori.  Kamera dobro radi  u interijeru s umjetnim svjetlom  nudeći umjeren  digitalni šum.  

Žuta ulična rasvjeta

Potpuni mrak – bljeskalica

Način noćne scene može se zasebno uključiti i pri tome preporučujem da isključite  prepoznavanje scena  kako biste  dobili realističan prikaz boja.  Općenito, tako snimljene fotografije  gube detalje,  ali rezultat nije  nimalo loš.  Galeriju fotografija u punoj rezoluciji snimljenih kamerama ovog pametnog telefona na automatskim postavkama pogledajte na imgur.com.

VIDEOZAPISI

Samsungovi  flagship modeli  su snažni u snimanju videozapisa i Galaxy S10e nije iznimka. Uređaj  snima videozapise   u 4K s  30 fps ili  60 fps.  Ako   želite  snimanje u HDR10 + razlučivost je ograničena na 1080p.

Tu je i Super slow motion snimanje od 960 fps samo u HD razlučivosti, standardno usporeno snimanje, uobičajeno u  Full HD rezoluciji i  prebacivanje između objektiva s različitim kutovima gledanja.  Kvaliteta videozapisa je  odlična  s izvrsnom optičkom i elektroničkom stabilizacijom.

ANDROID 9, ONE UI I APLIKACIJE 

Galaxy S10e  dolazi s Android 9 Pie, sigurnosnom zakrpom od svibnja 2019.  i One UI 1.1. UI s "noćnim načinom rada" koji  još više koristi značajke AMOLED-a. Glavni  funkcionalni  elementi su na dnu zaslona  što dodatno povećava upotrebljivost pametnog telefona s jednom rukom.  Postoji klasičan izbor aplikacija s okomitim pomicanjem.  Postavke su logično grupirane, nema osjećaja zagušenja.  Prečaci za pokretanje i centar za obavijesti  pokazuju više sadržaja od izvornog Androida. Izbornik s više zadataka prikazuje se s karticama koje se pomiču horizontalno,  a istovremeno   na vrhu svake kartice prikazuje se ikona aplikacije.

Nove značajke Android Pie-a u osnovi su sačuvane kao što su Digital Wellbeing ili analiza vremena koju provedemo koristeći telefon,  kontrola prioriteta obavijesti, što može smanjiti oduzimanje pažnje  manje korisnim  obavijestima. Čak je i izbornik pokretanja aplikacija vrlo sličan onome u Android Pie. 

Ugrađenih aplikacije trećih strana  nema previše i većina  se može deinstalirati.  Firmware ima ugrađene dodatne funkcije kao što su noćni način rada,  čišćenje memorije, automatsko isključivanje aplikacija koje nisu korištene u posljednjih 30 dana, način  podijeljenog zaslona za istovremeni rad s dvije aplikacije,  mogućnost rada s dva WhatsApp računa itd.  Čak je i funkcionalnost Edge-panela ostala, unatoč nedostatku zakrivljenih rubova.

Pročitajte još recenziju Samsung Galaxy A50

U postavkama možete aktivirati podršku kontrole gesta kako biste uklonili  gumbe za navigaciju.   Dodatno možete koristiti  tradicionalne geste: podizanjem uređaja  uključiti zaslon, direktno uspostaviti ili odgovoriti na poziv približavanjem uređaja uhu itd. 

DOJAM I ZAKLJUČAK

Na mnogo načina, prvi dojmovi su potvrđeni, ali bilo je nekih nijansi koje mi nisu bile zapažene tijekom kratkog upoznavanja s ovim pametnim  telefonom. Činjenica je,  njegove značajke dosegle su najmanje 80% skupljih S10 modela što uključuje top performanse i  kvalitetu AMOLED zaslona. Ističe se izvrsnom ergonomijom iako je za mene maleni telefon budući sam navikla koristiti "lopate".  

One UI vrlo je cjelovit sustav i vidljivo je da ga Samsung  polako podešava u smislu korisničkog iskustva. Snimljene fotografije nisu  manje impresivne od  modela Galaxy S10.  Nema optičkog senzora otiska prsta u zaslonu i telefoto objektiva  što   ne smatram toliko kritičnim sve dok postoji širokokutni objektiv.  Ahilova peta je trajanje baterije na jednom punjenju, ali opet, ne za sve korisnike. Sve u svemu, Galaxy S10e nudi  izvrsnu  kvalitetu po nižoj cijeni,  pokazuje da se snaga  ne procjenjuje uvijek prema veličini i da nema konkurenta među uređajima manjih zaslona.

PREDNOSTI

  • kvaliteta izrade
  • kompaktne dimenzije za današnje trendove
  • zaštita od prašine i vlage IP68
  • izvrstan zaslon s s ravnim staklom (bez lažnih klikova)
  • 3,5 mm priključak za slušalice
  • proširena interna memorija microSD karticom
  • podrška Galileo GNSS-a
  • visokokvalitetni stereo zvučnici
  • dostupnost obrnutog punjenja
  • brzina sustava

NEDOSTACI

  • nema optički skener otiska prsta na zaslonu (za neke)
  • osrednja autonomija baterije
  • nedostaje telefoto objektiv (za neke)
  • hibridna ladica
  • brzo punjenje nije u razini konkurenata

Pročitajte još  recenziju Samsung Galaxy Watch Active 

Ako ste ponosni vlasnik Samsung Galaxy S10e, ostavite nam vaša korisnička iskustva u komentarima.


Reci što misliš!