
Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa.
Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad
najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne
bolesti.
Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava
rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.
Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali
voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu
težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili
rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji
svake godine oboli 44.000 ljudi.
Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj
dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj
Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.
Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti.
Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem
mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.
Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu
Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i
njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena
koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se
provodi pod nazivom Million Women Study.
Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju
žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno
više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se
vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s
ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s
različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj
je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi
mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne
dobi.
Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene
razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje
alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s
razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane
prehrambene faktore.
Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg
kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili
nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od
opasnosti od razvoja raka crijeva.
Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje
razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz
mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni
faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije
ispitivao učinak suplemenata kalcija.
Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz
mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz
jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od
sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji.
Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na
bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici
studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni
druge namirnice.
Istraživači su su otkrili i to da 20 g alkohola dnevno (što je
jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre
piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.
Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne
prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka
crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno
povezano je s povećanjem rizika od osam posto.
Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti
dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o
najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o
odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe
zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti”.
Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti
povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u
ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne
kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov
učinak na poticanje razvoja raka.
I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine
kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva,
kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.
Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od
kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene
studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale
sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka
crijeva.