Svojom ljušturom u obliku krila stvara crvene bisere nalik suzama i proizvodi niti koje zovu "morskom svilom". Plemenita periska simbol je Sredozemlja i pokazatelj njegova podmorskog zdravlja.
Ali ta golema školjka, druga po veličini u svijetu, u
smrtnoj je opasnosti od parazita koji je zadnjih nekoliko godina
opustošio njezinu populaciju.
Znanstvenici strahuju da klimatske promjene i zagrijavanje mora
dodatno pogoršavaju situaciju.
Plemenita periska, Pinna nobilis, može doživjeti 45 godina i
narasti 1,2 metra.
Živi jedino u Sredozemlju, ponosno uspravna kao jedro,
vrhovima usidrenim u pjeskovite livade morske trave.
Na mirnoj morskoj površini pokraj Villefranche-sur-Mera, u
blizini Nice, ništa ne upućuje na pomor ispod površine. No dolje,
na morskome dnu, groblje je plemenitih periski.
“Nismo uspjeli pronaći nijednu živu”, kaže podvodni fotograf
Olivier Jude izranjajući na površinu.
Francuska rivijera posljednje je u nizu mjesta na kojima
periske izumiru napadnute novim parazitom, otkrivenim uz
španjolsku obalu 2016. godine. Ondje je taj patogen gotovo
istrijebio plemenite školjke koje su sada kritično ugrožene.
Potom se proširio uz druga obalna područja i napada periske od
Francuske do Turske.
“Situacija je duboko alarmatna”, rekla je Maria del Mar Otero iz
Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), ističući da je
periska u Španjolskoj na rubu opstanka.
U Jadranu novi virus još nije zabilježen, ali su periske u
Hrvatskoj zakonom zaštićene zbog pretjeranog izlova u
prošlosti.
Stanovništvu su polja periski uz sredozemne obale poznate
stoljećima.
U drevna vremena se od njezinih tankih, ali čvrstih bisusnih niti
pravila “morska svila”, nevjerojatno rijedak materijal koji je na
suncu sjao kao zlato.
Neki vjeruju da je ta fina tkanina temelj za grčki mit o
Jazonovoj potrazi za zlatnim runom.
Perisku se smatra indikatorom zdravlja oceana jer njihove
dugovječne ljušture bilježe kemijske i fizičke promjene u
vodi.
A sada je i njihov opstanak doveden u pitanje. Osim uz južnu
španjolsku obalu, nametnik ih je žestoko napao uz dijelove
francuske, talijanske, turske, ciparske i grčke obale.
Francuski morski biolog Nardo Vicente iz Oceanografskog
instituta Paula Ricarda od početka devedesetih godina prošlog
stoljeća proučava polje periski blizu Korzike.
Ugnjezdile su se na dubini od 25 do 40 metara, ljušture su im
stare tridesetak godina i narasle su oko 80 centimetara.
“U 2017. polje je bilo savršeno zdravo”, rekao je.
“Ove godine, sve je mrtvo, apsolutno sve”.
Parazit, otkriven u probavnom sustavu periski, iz reda je
haplosporidiuma, koji se smatra odgovornim za masovni pomor
kamenica u zaljevu Delaware pedesetih godina prošlog
stoljeća.
Još nije poznato kako je sićušni ubojica stigao do Sredozemlja
niti na koji se način tako brzo uspijeva proširiti.
No bolest, čini se cvate u toplome moru.
Vicente kaže da globalno zagrijavanje i porast temperature
stimulira gomilu uspavanih virusa, bakterija i parazita na
aktivno djelovanje.
Temperatura mora oko polja periski na Korzici danas je 20
Celzijevih stupnjeva čak i na dubini od 40 metara. Normalnima se
smatraju temperature od 13 ili 14 stupnjeva.
“Ovo je potpuno neuobičajeno”, rekao je.
U Španjolskoj je nekoliko periski sačuvano u akvarijima, a u
Italiji i Francuskoj stručnjaci su pojačali nadzor nad
poljima.
No dok su stručnjaci u utrci s vremenom prije nego što ljeto
podigne temperaturu mora, strahuje se da sudbina plemenitih
školjaka predstavlja svojevrsno upozorenje o
zdravlju mora.
Neki znanstvenici smatraju da bi izumiranje periski moglo
značiti početak izumiranja drugih vrsta.