Sci-Tech

mobilne aplikacije

WhatsApp u EU samo za starije od 16 godina

WhatsApp u EU samo za starije od 16 godina

U skladu s novim pravilima Europske unije o privatnosti podataka WhatsApp će podići donju dobnu granicu za korisnike s 13 na 16 godina

U svibnju na snagu stupa europska regulativa o zaštiti podataka GDPR, o čijim se posljedicama intenzivno piše već mjesecima. Posljednjih su tjedana kompanije koje barataju velikim količinama privatnih podataka u Europskoj uniji počele svojim korisnicima slati razne obavijesti o promjenama u politikama privatnosti, te tražiti razne zakonski potrebne privole korisnika na nove uvjete poslovanja.

GDPR će zahvatiti i Facebook, te njegovu aplikaciju za dopisivanje WhatsApp. Kako su objavili, u WhatsAppu će od sada dodatno paziti na transparentnost upravljanja podacima, za što su osnovali i sasvim novu organizaciju. Podatke neće dijeliti s Facebookom, kao niti do sada, a činit će sve da se korisnici na toj platformi osjećaju sigurnima i zaštićenima – pa će uskoro omogućiti i preuzimanje podataka kako bi svatko mogao vidjeti "što WhatsApp zna o njemu".

Kako piše Reuters, a prenosi Bug, WhatsApp će do 25. svibnja podignuti i donju dobnu granicu za legalno korištenje ove aplikacije. Umjesto trenutačnih 13 godina, od sljedećeg mjeseca korisnici će morati imati najmanje napunjenih 16 godina da bi se mogli legalno dopisivati WhatsAppom. Proces potvrde dobi provodit će se usporedno s potvrdom novih uvjeta korištenja, a na koji će način on biti implementiran, za sada nije poznato.

U ostatku svijeta WhatsApp će se moći koristiti i s 13 ili više godina starosti, jednako kao što je to slučaj s većinom ostalih društvenih mreža i aplikacija.

Facebook će, pak, unutar EU od korisnika starosti od 13 do 15 godina tražiti da imenuju roditelja ili skrbnika koji će moći dati dozvolu za dijeljenje i korištenje njihovih privatnih podataka.


Reci što misliš!