Nutricionizam
Podgrijavanjem špinata oslobađaju se štetni nitrozoamini
Kada su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tomu da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici
Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena.
"Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena namirnica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozaominima", objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm.
"Ukoliko samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti do gušenja.
"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok."
Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.
Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala željeza, što je netočno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija.
Vezane vijesti
-
Voće je izvrstan izvor minerala i vitamina i pomaže nam ostanemo zdravi. Također, može pomoći i u mršavljenju te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. No, voćebi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi.
-
Preplavljeni smo savjetima kako provoditi zdravu prehranu i mnogima je od nas često teško znati u kojem smjeru krenuti. Uspjeh za neke ne znači nužno uspjeh za druge.
-
Susie Burrell i Leanne Ward dvije su vodeće australske dijetetičarke. Svakodnevno rade s brojnim klijentima pa su iz iskustva shvatile da ljudi čine pet grešaka zbog kojih ne mogu smršavjeti unatoč zdravoj prehrani i vježbanju. Evo koje su to.
-
Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani? Imamo popis namirnica koje će vam pomoći da se duže vrijeme osjećate sito.
Izdvojeno
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Na osunčanom Trgu Petra Krešimira IV u Pagu održan je svečani doček Svete Lucije, zaštitnice svjetla, koji je privukao brojne građane i posjetitelje.
-
-
Hrvatski skijaš Filip Zubčić sedmi je nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijaši voze u subotu za Svjetski kup u Val d'Isereu, dok je najbrži Švicarac Marco Odermatt.
Reci što misliš!