Politika

#policija

Božinović na obilježavanju Dana policije: Čast je biti na čelu sustava hrabrih ljudi

Božinović na obilježavanju Dana policije: Čast je biti na čelu sustava hrabrih ljudi
Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je, sudjelujući na svečanoj akademiji u povodu Dana policije i njezinog zaštitnika Svetog Mihovila, kako je čast biti na čelu sustava s toliko hrabrih ljudi koji svaki dan brinu za našu sigurnost.

"Moja obveza i obveza ministarstva je na današnji dan slaviti hrabrost koja je definirala vaše živote. Hrvatski vojnici i policajci obranili su i oslobodili ovu zemlju, no nedovoljno često slavimo žene i muškarce u uniformama koji svakog dana izlažu vlastite živote kako bi mi bezbrižno išli na posao, u škole i vrtiće, išli na utakmice, noćne izlaske i izlete u prirodu", rekao je Božinović.

Istaknuo je da je prekjučer objavljeno još jedno istraživanje u kojoj su građani ocijenili Hrvatsku sigurnom zemljom te da sigurnost postaje zaštitni znak Hrvatske. "Posebno smo ponosni na rezultate u borbi protiv imovinskog kriminaliteta, organiziranog kriminala i korupcije. To su ozbiljni problemi koji narušavaju povjerenje u institucije i usporavaju napredak. To je nelak zadatak, ali vi ste pokazali da ste ga dostojni", poručio je ministar policajcima.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da su policijski službenici i službenice svojim radom smjestili Hrvatsku na visoko 15. mjesto najsigurnijih zemalja na svijetu, što pokazuje globalni sigurnosti, dodajući kako uživamo titulu najsigurnije zemlje u svijetu za noću šetnju.

"Često smo izloženi kritici i nerazumijevanju, ali nas oni također vode naprijed i navode da pokušamo bolje, više, jače. Da smo se i ove godine trudili povećati razinu sigurnosti govori i podatak da tijekom ovogodišnje turističke sezone nije zabilježen niti jedan ozbiljniji sigurnosni događaj", ocijenio je.

Milina je podsjetio i da je RH u šengenskom prostoru i da granična policija provodi kompenzacijske mjere, što je dovelo do 50 postotnog smanjenja trenda nezakonitih prelazaka državne granice i isto toliko povećanje broja procesuiranih krijumčara.

Precizirao je da je od početka ove godine do danas uhićeno preko 1480 krijumčara i njihovih pomagača, dok stopa ukupne razriješenosti kaznenih djela već četvrtu godinu zaredom premašuje 70 posto, što nikada ranije nije zabilježeno.

"Četvrtu godinu zaredom imovinski kriminalitet, iako najbrojniji, bilježi manje od 24.000 kaznenih djela. Imamo drugi najmanji broj počinjenih ubojstava od hrvatske neovisnosti, odnosno 23 ubojstva, a sva su razriješena", dodao je.

Milina: Prioritet su borba protiv gospodarskog kriminala i korupcije

Govoreći o policijskoj proaktivnosti, Milina je istaknuo da je 18 posto više prijavljenih kaznenih djela u kojima se štite djeca i članovi obitelj, a nastavljen je i stabilan petogodišnji plan otkrivanja koruptivnih kaznenih djela. Također, 50 posto je više prijavljenih kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta, a 35 posto je više otkrivenih zločinačkih udruženja na četverogodišnjoj razini.

Milina je rekao da je četiri posto više prijavljenih kaznenih djela kriminaliteta droga te da je nastavljen višegodišnji trend ustrajnog istraživanja ratnih zločina. U prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno je 120 takvih kaznenih djela. Iznio je i podatak da je 2023. godine s najmanje utvrđenih prekršaja protiv javnog reda i mira unazad 10 godina.

Rekao je i da je strateški prioritet Ravnateljstva policije gospodarski kriminal i korupcija te da policija nastavlja stabilan niz otkrivanja ovih kaznenih djela čija je ukupna materijalna šteta u 2023. iznosila više od 651 milijun eura, odnosno 83 posto više nego godinu dana ranije.

Naglasio je i kako je prepoznato da hrvatska policija u Europol šalje čak 60 posto ukupnih informacija za iniciranje novih kriminalističkih istraživanja usmjerenih protiv kriminalnih skupina.

Milina je posebno čestitao Dan policije najboljim policajcima kojima su dodijeljene zahvalnice, priznanja i medalje.

Godišnja nagrada za skupinu dodijeljena je Službi kibernetičke sigurnosti pri Upravi kriminalističke policije koja je uspješno provela više opsežnih i zahtjevnih kriminalističkih istraživanja te Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske koja je tijekom 2024. ostvarila 100-postotnu razriješenost kaznenih djela protiv života i tijela.

Godišnju nagradu za pojedinca dobio je Ivan Šest, policijski službenik Uprave za javni red i sigurnost Ravnateljstva policije koji je izvan službe uhitio trojicu razbojnika. Osim toga zaslužnima su uručene i zahvalnice, medalje i priznanja.


Reci što misliš!