Politika

u fokusu

Analitičar Ogorec o sastanku Kima i Putina: Sve će se vidjeti na bojnom polju

Analitičar Ogorec o sastanku Kima i Putina: Sve će se vidjeti na bojnom polju
Alexander Zemlianichenko / Pool Photo

Sastanak dvojice čelnika nije iznenađenje, kaže za Net.hr vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u srijedu u modernom ruskom svemirskom postrojenju Vostočni kako bi, između ostalog, razgovarali o isporuci oružja Sjeverne Koreje Rusiji.

Kim je, naime, Putinu obećao pomoć u ratu Rusije protiv Ukrajine, a osim isporuke oružja i streljiva, na dnevnom redu su i pitanja raketne tehnologije, piše net.hr.

Sastanak dvojice čelnika nije iznenađenje, kaže na Net.hr vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec.

"Očito je da i Rusiji trebaju saveznici. Još od Korejskog rata 50-ih godina prošlog stoljeća Sovjetski Savez bio je svojevrsni pokrovitelj Sjeverne Koreje i na puno načina joj je pomagao. Taj odnos povjerenja je, na neki način, ostao do danas", kaže Ogorec o odnosu međusobnog razumijevanja između dvije zemlje, koji se sada i operativno pokazuje.

Rusiji se suradnja sa Sjevernom Korejom tradicijski i ekonomski isplati, kaže Ogorec.

"U pitanju je vojno-tehnička suradnja. Kad govorimo na temelju šturih podataka koje smo dobili, vidimo da su u delegaciji Sjeverne Koreje u velikoj mjeri bili predstavnici vojne industrije i vojnog vrha Sjeverne Koreje. To znači da Rusija treba određena sredstva koja može nabavljati od Sjeverne Koreje", kaže Ogorec.

Sjeverna Koreja i Rusija imaju vrlo kompatibilne sustave naoružanja, pojašnjava, iako je Rusija tehnološki znatno naprednija od Sjeverne Koreje."Od Korejskog rata naovamo Rusija je Sjevernoj Koreji isporučivala svoje sustave ili je Sjeverna Koreja dobivala od Rusije licencije za izgradnju sustava. To su kompatibilni oružanim sustavi. Mislim da je uglavnom u pitanju to da Rusiji treba veća količina streljiva, granata, mina, raketnih sustava koji su apsolutno kompatibilni", kaže Ogorec.

Međutim, i Rusija puno toga može ponuditi Sjevernoj Koreji. Prije svega, žitarice, ali i druge viškove namirnica, dok Sjeverna Koreja zauzvrat može biti izvor novih oružanih sustava.

"Sjeverna Koreja može s vojnog aspekta ponuditi streljivo, a koje, to su još uvijek spekulacije promatrača. Na bojnom polju u Ukrajini će se brzo vidjeti kakva je to suradnja bila", zaključuje Ogorec.


Reci što misliš!