Politika

nakon sastanka sa sindikatima

Plenković: Rastu plaće za 219.000 službenika od lipnja

Plenković: Rastu plaće za 219.000 službenika od lipnja
Marko Lukunić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

"Odlučili smo ovako obuhvatiti odlukama čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da bi plaća porasla za 100 eura neto onima koji imaju najmanje plaće s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867", rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi.

Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je.

U idućim danima dogovorit će memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama.

"To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika", rekao je premijer Plenković.

Ističe kako je riječ o velikom reformskom zahvatu koji će za nekoliko dana u proces javnog savjetovanja.

“Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. siječnja, to će trajati nekoliko mjeseci. Zaključili smo da se trebamo voditi krilaticom – ‘Više daje tko brzo daje’", poručio je Plenković.

Istaknuo je da će sukladno postignutom dogovoru, nekome s najnižim koeficijentom s tih 100 eura povećanja plaća porasti skoro 20 posto. "To je značajno i ozbiljno povećanje i još jednom potvrđuje našu želju da pomognemo onima koji imaju najniža primanja", rekao je premijer.

Istaknuo je da se razgovaralo i o regresu.

"Ustavni sud se ne slaže s razlikom u visini regresa između članova sindikata i ostalih zaposlenika, pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve”, rekao je Plenković.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

Naveo je da će se na godišnjoj razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura. Do kraja ove godine nešto više od 240 milijuna eura, rekao je premijer, dodavši da je oko 100.000 onih službenika koji će dobiti 100 eura povećanja plaće.

Dogovor plod višegodišnje suradnje i kvalitetnih razgovora

Premijer Plenković je rekao kako  je taj dogovor plod višegodišnje suradnje, kvalitetnih razgovora i razumijevanja okolnosti o kojima se nalazimo te naglasio da će ta privremena odluka postati trajna jer će biti ugrađena u buduće plaće temeljem zakona o plaćama.

Odbacio je da je ovakav dogovor rezultat nadolazećih izbora, strah od štrajka ili dokaz da ima novaca u blagajni. 

"Realnosti su da je država unatoč krizama našla načina da riješi sve te krize", poručio je.

 


Reci što misliš!