Politika

#komentar

Jandroković: Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti

Jandroković: Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti
Hina/ Dario GRZELJ/dag

Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti, a Ukrajinu treba nastaviti podupirati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u petak u Vilniusu, priopćio je Hrvatski sabor.

Jandroković je istaknuo kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija. Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća i pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila, navodi se u priopćenju. 

Zagreb je u listopadu prošle godine bio domaćin Prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, a idući samit održat će se ove godine u Pragu. 

Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi samit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju. 

Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u listopadu održati donatorska konferencija za razminiranje Ukrajine i da naglasio da Hrvatska, zahvaljujući svom ratnom iskustvu, može konkretno pomoći toj zemlji. 

"Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata", rekao je Jandroković u govoru na panelu "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu". Opisao je Ukrajinu "branikom zapadnih vrijednosti" i pozvao na nastavak potpore Ukrajini.


Reci što misliš!