Politika

dan hrvatske vojske

Banožić: Ponosni smo na tradiciju obrambene vojske

Banožić: Ponosni smo na tradiciju obrambene vojske
Tomislav Miletić/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da današnji dan simbolično pokazuje što smo kao država postigli proteklih desetljeća

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u nedjelju u MORH-u uz dodjele priznanja i poruku premijera kako su ulaganja u HV i sigurnost važni, a što se vidi u svemu što je Vlada poduzela. 

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da današnji dan simbolično pokazuje što smo kao država postigli proteklih desetljeća, odnosno da smo zaokružili sve svoje strateške ciljeve - teritorijalni integritet, uspostavu demokracije, izgradnju institucija, socijalni napredak, punopravno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. 

"Ponosni smo i na činjenicu što smo danas među rijetkima čija se oružana sila može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu. Ponosni na tradiciju obrambene vojske, nastavljamo graditi moderne oružane snage koje ponosno stoje rame uz rame s vojnim silama", poručio je Banožić.

Vojnicima su na svečanosti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale, nagrade te satovi i dalekozori s posvetom ministra obrane, kao i nagrade pobjednicima natjecanja "Memorijal Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2023." 

U časničke činove promaknuto je 95 pripadnika HV-a, u dočasničke činove promaknuta su 132 dočasnika, a u vojničke činove promaknuto je 550 vojnika.

Program obilježavanja nastavlja se misnim slavljem u 14 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, nakon koje će se položiti vijenac. Na Jarunu se do 20 sati održava i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe uz prelete aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine "Krila Oluje".