Politika

Aktualne teme

Održan redovni radni sastanak župana Longina s gradonačelnicima i načelnicima

Održan redovni radni sastanak župana Longina s gradonačelnicima i načelnicima

S ciljem nastavka suradnje Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave, župan Božidar Longin danas je sazvao redovni radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na kojem se sadržajno raspravljalo o dvije najvažnije teme: vodovodizaciji i aglomeraciji na kojima se treba detaljno raditi.

Sudeći po izjavama, sastanak je bio plodonosan, a župan je iznio detalje sastanka odmah po njegovu završetku.

 

Upravo je i uvod ovog sastanka, priprema za nadolazeću turističku sezonu jer kako i sam kaže, poslije velikih poplava nažalost dolaze problemi s požarima koji se događaju tijekom ljetnih mjeseci:

- Studija aglomeracije se radi. Studija novog, kompletno trase vodovoda, vi vidite što se događa tijekom ljetnih mjeseci i koliki je pritisak na infrastrukturu ovdje kod nas, koliko ljudi dođe,… Broj stanovnika se u pojedinim općinama poveća i do deset puta, pedeset puta, da ne nabrajam sada koliki je taj broj po otocima i tako dalje. Moramo imati infrastrukturu zadovoljavajuću da bismo mogli sve to skupa prihvatiti i da bismo imali normalne uvjete za život, a naravno onda time i turizam i razvoj i sve ono što uz to ide, istaknuo je Longin.

 

Župan je također istaknuo problem u zdravstvenom sektoru obzirom da je već duže gorući problem odlazak velikog broja liječnika u mirovinu, naglašavajući kako je vrlo važno pronaći način kako privući što više mladih stručnjaka, a da nam zdravstvo bude na adekvatnom nivou.

Prema Longinovim riječima, ovo se može postići paketom mjera kojim će se privući mlade liječnike da se nastane u našoj županiji:

- Paket mjera će se odnositi od toga da rješavamo zbrinjavanje onih osnovnih životnih problema, a to su stambeni problemi, zapošljavanje bračnog druga, dakle sve ono što je bitno i što je mladim obiteljima nužno. Mi sad radimo paket mjera koji ćemo predstaviti kroz petnaestak dana pismenim putem našim općinama, našim gradovima i onda ćemo zajedno na taj način privući mlade obitelji i mlade liječnike da se nastane u našoj županiji.

 

 

Jedna od aktualnih tema sastanka bile su i osnovne škole za koje je konačni cilj uvođenje jednosmjenskog rada u svim školama kao i gradnja škola iz NPO-a za koje je dobar dio dokumentacije već pripremljen, a što treba riješiti dok traje NPO jer će poslije biti kasno.

O natječaju iz NPO-a i tri načina kako bi škole do 2027. godine mogle nastavu provoditi u jednoj smjeni, govorio je Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo Zadarske županije:

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira provesti tri natječaja za izgradnju i dogradnju školskih objekata s ciljem postizanja organiziranja nastave u osnovnim školama u jednoj smjeni. Mi trenutno imamo 7 građevinskih dozvola. Isto toliko imamo i škola koje su u projektiranju. Jedan broj škola je u takvoj situaciji da nema potrebe za jednim takvim dodatnim projektiranjem jer u ovom trenutku imaju sve što im je potrebno za to. I jedan broj škola za koje ćemo tek pokrenuti projektiranje. Od 27 osnovnih škola, koliko smo mi osnivači, 7 škola radi u dvije smjene.


Reci što misliš!