Politika

morh

Banožić na testiranju sustava Vegvisir: HV spremna za najnaprednije tehnologija

Banožić na testiranju sustava Vegvisir: HV spremna za najnaprednije tehnologija

U vojarni Pukovnik Predrag Matanović održano je u utorak testiranje i demonstracija integracije sustava situacijske svjesnosti Vegvisir na borbenom oklopnom vozilu Patria, a ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je HV spremna za korištenje najnaprednijih tehnologija.

Prezentaciju su, uz potporu Hrvatske kopnene vojske, organizirale hrvatske i estonske tvrtke koje zajednički razvijaju sustav Vegvisir, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

Demonstracija je bila podijeljena u teoretski dio s prezentacijom te terenski dio u kojem je BOV Patria bio opremljen komponentama sustava Vegvisir među kojima su kamere, senzori i misijsko računalo.

Ministar Banožić kazao je kako današnje testiranje i demonstracija dokazuje izrazito visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika koji su spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija na tržištu vojne industrije.

“Sve što smo vidjeli svjedoči kako je za Hrvatsku vojsku i njezine pripadnike određen jasan smjer razvoja, smjer koji podrazumijeva stalno razvijanje, unapređivanje i moderniziranje njezinih sposobnosti”, rekao je ministar.

Naime, među osnovnim ciljevima razvoja sustava su bolja situacijska svjesnost, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a.

Prema opisu proizvođača, navedeni sustavi u kombinaciji s tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočalama,  između ostalog,  pružaju vozaču BOV-a situacijsku svjesnost,  odnosno "pogled kroz vozilo" u punom krugu od 360 stupnjeva, kao I trenutačni uvid  u podatke poput pozicije vlastitog vozila ili lokacije prijateljskih i protivničkih postrojbi.

Sustav Vegvisir još je u fazi razvoja prototipa, a prije HKoV-a na svojim oklopnim vozilima testirale su ga estonske oružane snage.


Reci što misliš!