Politika

zanimljivo

Zašto će Charles III. biti okrunjen dvjema krunama?

Zašto će Charles III. biti okrunjen dvjema krunama?

Tijekom krunidbe kralja Karla III. vidjet će se drevne insignije i najsjajniji dragulji, a ti predmeti, osim što prikazuju raskoš kraljevske obitelji, imaju simboličku i fizičku vezu s prošlošću.

Ovo su neki od najzanimljivijih predmeta s krunidbe koja se održava u subotu:

Dvije krune

Kruna svetog Eduarda, najvažnija među kraljevskim krunama, bit će stavljena na glavu Karla III. tijekom ceremonije i to će biti jedini put da će je nositi.

Koristi se samo za krunidbe i zadnji ju je put nosila Karlova majka kraljica Elizabeta II., tijekom svog ustoličenja 1953.

Kruna je izrađena od 22-karatnog zlata za krunidbu imenjaka novog kralja, Karla II., održanu 1661. godine. Ukrašena je poludragim kamenjem poput rubina, ametista i safira. Ima četiri luka, četiri križa i ljiljana. Obrubljena je krznom hermelina.

„To je doista dragocjeni simbol autoriteta monarhije”, rekao je Eddie LeVian, šef slavne istoimene prodavaonice dragulja, za agenciju France Presse.

„Mnogi su akumulirali velika bogatstva i pokušavaju kupiti najbolje što postoji”, rekao je LeVian. “Ali ni oni nikada ne mogu doći do ove kvalitete rubina i safira”, nastavio je draguljar.

Kruna, nedavno prilagođena veličini Karlove glave, teži više od dva kilograma.

Kralj će na kraju svečanosti nositi i imperijalnu državnu krunu koja je posljednji put viđena u rujnu prošle godine na sprovodu kraljice Elizabete II.

Izrađena 1937. za krunidbu kralja Đure VI., Elizabetinog oca, ona se koristi i tijekom govora na otvaranju novih saziva parlamenata. Teži 1.06 kilograma, visoka je 31.5 centimetara, ima 2868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina.

Na toj kruni je i dijamant Cullinan II, drugi najveći kamen izrezan iz dijamanta Cullinan za koji se tvrdi da je najveći dijamant ikad pronađen.

Kruna kraljice Marije

Kraljica supruga Camilla nosit će krunu kraljice Marije, ukrašenu s 2200 dijamanata.

Kraljica Marija, supruga Đure V., dala ju je izraditi za svoju krunidbu 1911. godine. Palača je objavila da je ona imala manje promjene kako bi odgovarala Camillinom stilu i bila u spomen nedavno preminuloj Elizabeti II.

Tako je u nju umetnuto još nekoliko dijamanata, poput Cullinana III, IV i V iz Elizabetine osobne zbirke. Kraljica ih je često znala nositi kao broševe.

Kontroverzni dijamant Koh-i-Noor, koji je Britanska istočnoindijska kompanija zaplijenila 1849., više se ne nalazi na toj kruni.

„To je mudar izbor”, rekao je LeVian čiji su preci čuvali Koh-i-Noor dok je bio u posjedu perzijskog šaha.

Dvije kočije

Karlo i Camilla će se od Buckinghamske palače do Westminsterske opatije kretati kraćim putem od Elizabete II. na njezinoj krunidbi 1953. godine.

Tek na povratku će se voziti u Zlatnoj državnoj kočiji, izrađenoj 1762. i korištenoj na svim krunidbama od 1831. godine. Elizabeta se žalila na neudobnost te kočije nakon svoje krunidbe, opisavši iskustvo „užasnim”.

Ona teži četiri tone, visoka je 3.6 metara i dugačka sedam metara. Vuče je osam konja, a zbog svoje težine i starosti kreće se tek brzinom ljudskog hoda.

“Ako idete iza nje možete čuti kako škripi”, rekao je Martin Oates, zadužen za održavanje kočija u Kraljevskim ergelama.

Na putovanju prema opatiji Karlo i Camilla će se voziti u modernijoj i udobnijoj kočiji izrađenoj za kraljičin dijamantni jubilej. Ona je proizvedena u Australiji, a Elizabeta ju je prvi put koristila 2014. godine.

Riječ je o najnovijoj, klimatiziranoj kočiji kraljevske obitelji koja ima električne podizače prozora, a klimanje sprječava šest hidrauličkih stabilizatora.

Žezla i kugle

Nekoliko žezla osnažit će simboličku važnost događaja. Najpoznatije od njih je žezlo s križem koje predstavlja monarhovu svjetovnu moć i dobro upravljanje. Na vrhu tog žezla je Cullinan I, najveći izrezani bezbojni dijamant na svijetu.

Karlo će držati i zlatnu kraljevsku jabuku urešenu dijamantima, smaragdima, rubinima, safirima i biserima, s ametistom i križem.

Velški križ

Na ceremoniji će biti i srebrni križ koji sadrži komadiće drveta za koje Vatikan tvrdi da su bile na Pravom križu, onom na kojem je raspet Isus Krist. Kraljevskoj obitelji te je komadiće darovao papa Franjo.

Krunidbeno prijestolje

Izrađeno za kralja Eduarda I. 1300. godine, za ovo dva metara visoko prijestolje od hrasta vjeruje se da je najstariji komad namještaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pod njim se nalazi takozvani Kamen sudbine, drevni simbol škotske monarhije koji je Eduard I. zaplijenio 1296. godine. Taj kamen vraćen je u Edinburgh 1996., no sad je ponovo privremeno u Londonu kako bi se koristio u ceremoniji.


Reci što misliš!