Politika

naglasak na reformama

Premijer Plenković čestitao Međunarodni praznik rada

Premijer Plenković čestitao Međunarodni praznik rada
Marko Lukunić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, u ime Vlade, čestitao Međunarodni praznik rada i najavio da će Vlada nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast gospodarstva, te omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika.

"Obilježavanje Međunarodnog praznika rada prigoda je da još jednom odamo priznanje hrvatskim radnicama i radnicima, bez čijeg požrtvovnog rada Hrvatska ne bi mogla ići naprijed ni ostvarivati svoje ciljeve“, ističe premijer.

Hrvatska je, naglasio je, u sinergijskom djelovanju hrvatskih radnika i gospodarstva, uz niz zaštitnih mjera Vlade, pokazala otpornost, snagu i učinkovitost u suočavanju s nizom kriza, čije su posljedice bile značajne.

Pritom smo uspjeli očuvati radna mjesta i likvidnost poduzeća te ostvariti snažan gospodarski rast, uz najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih od neovisnosti. Istodobno smo radili na realizaciji strateških postignuća. Članstvom u Schengenskom prostoru i europodručju naše smo gospodarstvo učinili snažnijim i otpornijim, a Hrvatsku pristupačnijom za strana ulaganja i turiste, podsjetio je.

Premijer naglašava kako će u svim mjerama koje Vlada poduzima u borbi protiv inflatornih pritisaka glavni prioritet i dalje biti zaštita standarda građana, osobito najizloženijih skupina, te očuvanje socijalne  kohezije. 

Prosječna neto plaća u veljači prvi put premašila prag od 1100 eura

Kontinuirano smo u mandatu ove Vlade radili na povećanju plaća i materijalnih prava radnika. Od početka našeg mandata 2016., minimalna neto plaća porasla je s 331 na 560 eura, odnosno za 229 eura, što je povećanje od 70 posto. Istodobno, prosječna neto plaća je u veljači prvi put premašila prag od 1100 eura odnosno dosegla 1106 eura. To znači da je danas 357 eura veća nego u listopadu 2016. (kad je iznosila 749 eura), odnosno porasla je za 48 posto što je triput više od kumulativne inflacije u istom razdoblju, navodi premijer.

„Stalnim i otvorenim dijalogom s našim socijalnim partnerima ostvarujemo iskorake u podizanju standarda i prava radnika. Novim poreznim rasterećenjima koje Vlada priprema osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća našim sugrađanima“, naglasio je.

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada, podsjetio je obilježavamo i u okolnostima kada je zakonskim putem reguliran rad nedjeljom, što će pridonijeti uravnoteženju profesionalnog i obiteljskog života, a istodobno omogućiti onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni.

Vlada će odlučno i odgovorno nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast hrvatskog gospodarstva, što će omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Reci što misliš!