Politika

najavio sljedeće korake

Sudac Marijan Bitanga otkrio što će suci tražiti od Vlade

Sudac Marijan Bitanga otkrio što će suci tražiti od Vlade
n1

Sudac Marijan Bitanga gostovao je u Novom danu. Prvostupanjski sudac početnik inače ima između 11 i 12 tisuća kuna.

“Imamo sjednicu Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca sljedeću srijedu. Tada ćemo razmotriti prijedlog Ministarstva pravosuđa. Pregovori su dinamika koja traje“, kazao je sudac Bitanga.

Prvostupanjski sudac početnik inače ima između 11 i 12 tisuća kuna.

“Prema službenim podacima oni čine 60 posto ukupnog sudačkog korpusa i najviše su opterećeni brojem predmeta. Godišnje inače ima oko milijun i 300 tisuća sudskih predmeta. Broj je konstantan unatoč stavu javnosti da nema povjerenja u sudove“, poručio je sudac.

Drugostupanjski suci, tj. županijski suci imaju između 14 i 15 tisuća. Oni pak traže 4 tisuće kuna viša.

“Ovdje nije riječ o pregovorima, već o radu radne skupine. Imenuje ju ministar, ona obuhvaća suce i državne odvjetnike. U njoj sudjeluju i suci koji su članovi Udruge sudaca. Nama je potpuno svejedno s kime ćemo razgovarati. Vladu doživljavamo kao jedinstveno tijelo“, kazao je.

Bitanga je najavio i sljedeće korake.

“To je sustavno uređenje plaća sudaca, što znači da plaće indeksiramo, da ih vežemo uz gospodarske pokazatelje u nekom periodu. Druga stvar koju ćemo tražiti jest ustroj platnih razreda koji omogućuju da se suci unutar istog stupnja sudovanja različito nagrađuju s obzirom na radni staž“, otkrio je Marijan Bitanga.


Reci što misliš!