Politika

novi zakon u pripremi

Oporba: Trećinu stručnjaka u skupinu o izbornim jedinicama imenovati na naš prijedlog

Oporba: Trećinu stručnjaka u skupinu o izbornim jedinicama imenovati na naš prijedlog
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Deset klubova zastupnika u Hrvatskom saboru predložilo je u utorak da Vlada, do kraja travnja, imenuje stručnu radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga Zakona o izbornim jedinicama te da najmanje trećina stručnjaka bude imenovana na prijedlog oporbenih klubova.

Klubovi u svom prijedlogu zaključka o osnivanju i načinu rada Stručne radne skupine za izradu nacrta Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama traže da broj članova radne skupine iz redova političkih stranaka uključuje jednak broj predstavnika stranaka vladajuće koalicije i oporbenih stranaka u Saboru.

Prijedlog su Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav uputili klubovi zastupnika Centra i Glas-a; Domovinskog pokreta; Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika; HSS-a i Radničke fronte; Hrvatskih suverenista; Istarskog demokratskog sabora; Mosta; Možemo!; Socijaldemokrati te SDP-a, a traže da radna skupina ne bude u svom radu ograničena isključivo potrebom izrade nacrta prijedloga Zakona o izbornim jedinicama.

Smatraju da, ako se pokaže potrebnim, predlaže i izmjene drugih dijelova izbornog zakonodavstva koje bi osigurale jednakost težine glasa birača.

Također, predlažu da cilj rada radne skupine bude da se zadovolje oba zahtjeva iz odluke Ustavnog suda - onaj o jednakoj težini glasa i onaj o maksimalno mogućem poštivanju postojećih administrativno­ teritorijalnih granica od županijskih do granica gradova/općina.

Klubovi su podsjetili da je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine jer je zaključio "da ustavno pravo glasa ima različitu težinu u različitim dijelovima Hrvatske".

Podsjetili su i da u svojoj odluci Ustavni sud, pozivajući se na Kodeks dobre prakse u izbornim pitanjima Venecijanske komisije, naglašava potrebu da se ,"određivanje i periodično usklađivanje područja i granica općih izbornih jedinica objektivizira i podredi pravilima struke te se na taj način izuzmu iz isključive domene političkog odlučivanja".

Dodali su da Kodeks, među ostalim, ističe ključnu važnost nestranačke naravi toga postupka, koji bi se, u prvom koraku, "trebao prepustiti uglavnom nestranačkim, nezavisnim članovima radne skupine, sastavljene od predstavnika različitih relevantnih struka (uključujući geografe i sociologe), te balansiranog broja predstavnika političkih stranaka, kao i predstavnika nacionalnih manjina".

Napomenuli su također da izviješće Venecijanske komisije o razgraničenju izbornih jedinica i raspodjeli mandata iz 2017. ističe da je nepristranost tijela zaduženog za određivanje granica ključna za izbjegavanje bilo kakvog oblika izborne geometrije, a posebno manipuliranja.

Klubovi su u svom prijedlogu podsjetili i da, sukladno odluci Ustavnog suda, nacrt Zakona izrađen temeljem objektivnih kriterija delimitiranja izbornih jedinica treba rezultirati ne samo približno jednakom težinom glasa birača, već i "u većoj mjeri uvažavati mjerila tzv. zemljopisne kartografije, koja sadrže zahtjev da se granice izbornih jedinica trebaju, što je više moguće, podudarati s administrativnim granicama upravno-teritorijalnih jedinica, uz uvažavanje prirodnih granica".


Reci što misliš!