Politika

javni red i mir

Sabor izglasovao zakon kojim se drastično povećavaju kazne za prekršaje

Sabor izglasovao zakon kojim se drastično povećavaju kazne za prekršaje
Šime Zelić/ PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri tisuće eura, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 50 je bilo protiv.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice Za dom spremni, kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 700 do 4000 eura.  

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2000 eura.  

U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumaciju opojnih droga na javnom mjestu.

Mlinarić (DP): Izmjene radi komemoracije u Jasenovcu

Sabor je spomenuti Zakon izmijenio u hitnoj proceduri čemu se protivila i lijeva i desna oporba koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev SDSS-a, HDZ-ova koalicijskog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

Ovo je napravljeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS, ponovio je i danas Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, podijeljen niz opomena, a zastupnici se međusobno vrijeđali.

Jasno je da dolaze izbori, HDZ nije samo odriješio kesu, nego i po hitnom postupku i ispunjava dugove koalicijskom partneru SDSS-u, tvrdi Ružicva Vukovac (PH), dodavši kako je ne bi čudilo da slijedeći potez vladajućih bude bude brisanje prvog, bijelog polja na grbu crkve svetog Marka.

Nino Raspudić (Most) za zakon kaže da je „zabrinjavajući“, da se radi o opasnoj stvari, uvodu u budući totalitarizam i represiju.

Željko Sačić (HS) ponavlja da je predmetni zakon duboko protuustavan i nezakonit da krši temelja načela vladavine prava i narušava pravnu sigurnost naših građana. Krajnje je nejasno koje su sklade, slike, simboli kažnjivi, upozorio je te najavio kako će Suverenisti, izglasuje li se zakon, tražiti od predsjednika države da ga ne potpiše.

Bauk (SDP): Domobranski pristup

Za izglasovana zakonska rješenja, Arsen Bauk kaže da su „domobranski pristup“, za koji „mi kojima teče partizanska krv nikada nismo bili“.

Ističe i da je zakon donesen u dosta skučenoj demokratskoj proceduri i da bi ga Ustavni sud iz pedagoških razloga trebao vratiti.

Bavimo se tko će što govoriti, a ne rješavamo ozbiljnije prekršaje, poput uništavanja imovine, kaže Dario Zurovec (Fokus).

Sasvim drugačiji pogled na zakon nudi Nikola Mađar (HDZ) koji ističe da je njegova svrha odvraćanje, preventiva, sigurnost za sve građane i imovinu.

Prekršaji se usklađuju sa drugim zakonima, ne mijenja se sadržaj zakona, niti se uvodi ijedan novi prekršaj, naglasio je.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zastupnici su ponovno 'otklizali' u međusobne uvrede, pa je predsjednik Sabora podijelio niz opomena.

Vlada: Nema novih prekršajnih dijela, samo se povećavaju kazne

Vladini predstavnici proteklih su dana tumačili da se izmjenama Zakona o prekršajima ne ustanovljavaju nova prekršajna djela, već se samo povećavaju novčane kazne za njih.  

Svrha većih kazni je da odvrati počinitelje, odnosno da osoba iz godine u godinu ne ponavlja isti prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, tumačili su Vladin predstavnici.

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći, star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna skupina za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Reci što misliš!