Politika

eu

Odobrena milijarda eura za nabavu streljiva za Ukrajinu

Odobrena milijarda eura za nabavu streljiva za Ukrajinu

Vijeće Europske unije odobrilo je u četvrtak u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) milijardu eura koja će biti isplaćena državama članicama kao naknada za troškove streljiva doniranog Ukrajini iz postojećih zaliha.

“Današnjom odlukom operacionaliziramo prvi dio povijesnog dogovora koji su postigli čelnici EU-a o trenutačnoj isporuci topničkog streljiva vrijedne milijardu eura za ukrajinske oružane snage. Ne postoji bolji dokaz zajedničke odlučnosti EU-a da nastavi podržavati ukrajinsko legitimno pravo na samoobranu od brutalnog ruskog agresora”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Čelnici EU-a podržali su na svom samitu u ožujku plan nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana.

U tu svrhu osigurana je milijarda eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za nabavu streljiva iz postojećih zaliha te još milijardu za narudžbu streljiva kalibra 155 milimetara kako bi se popunile ispražnjene zalihe.

U okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći do sada je Ukrajini odobrena pomoć u iznosu od 4,6 milijardu eura, uključujući današnju odluku.

EPF je uspostavljen 2021. kao kao izvanproračunski fond za za podršku partnerima diljem svijeta u područjima vojske i obrane, s krajnjim ciljem sprječavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti.


Reci što misliš!