Politika

odgovoran za nezakonite deportacije

Kremlj: Nalog ICC-ja za uhićenje Putina je nečuven i besmislen

Kremlj: Nalog ICC-ja za uhićenje Putina je nečuven i besmislen
skynews

Kremlj je u petak nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje predsjednika Vladimira Putina proglasio nečuvenim, ali i besmislenim za Moskvu.

U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio "nečuvenom i neprihvatljivom", pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

"Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju", istaknuo je. 

Upitan hoće li Putin sad strahovati od uhićenja tijekom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da "nema ništa za dodati o tom temi" i da je to "sve što žele reći". 

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojem se očekuje i ruski predsjednik. 

ICC je osim Putina optužio i Mariju Lvovu-Belovu, rusku povjerenicu za prava djece, također za ilegalnu deportaciju djece. 

Ruska agencija RIA Novosti piše kako je ona, komentirajući optužnicu, rekla da je međunarodna zajednica na taj način ocijenila "pomoć djeci koja su izvedena iz ratne zone i za koju se stvaraju dobri životni uvjeti“. Kazala je da će i dalje raditi u tom smjeru.


Reci što misliš!