Politika

30. ožujka edukacija u zadru

Prve nedjelje u svibnju održavaju se manjinski izbori

Prve nedjelje u svibnju održavaju se manjinski izbori
Boris Kačan

DIP-ovi timovi za edukaciju uoči izbora bit će u srijedu, 29. ožujka u Splitu, a 30. ožujka u Zadru i Gospiću

Za manje od dva mjeseca, 7. svibnja, pripadnici nacionalnih manjina diljem Hrvatske šesti će put birati manjinska vijeća i predstavnike čija je zadaća zauzimanje za bolji status manjina, za njihovo sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Manjinski izbori održavaju se prve nedjelje u svibnju, svake četvrte godine, raspisuje ih Vlada koja određuje jedinice tj. županije, gradove i općine u kojima će se provesti.

Prema dostupnim, neslužbenim podacima, ovoga svibnja članove manjinskih vijeća trebalo bi birati 14 nacionalnih manjina, a svoje predstavnike njih 19.  

Članovi vijeća nacionalnih manjina biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojem pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1, 5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih živi više od 500.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a na području županije, grada, općine, živi najmanje 100 pripadnika manjine, njeni predstavnici biraju svog predstavnika. 

U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, u županijska i manjinsko vijeće Grada Zagreba 25 članova.

Članove manjinskih vijeća i predstavnike mogu kandidirati manjinske udruge i birači tj. najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 grada i 50 s područja županije.

Troškovi izbora financiraju se iz proračuna jedinice u kojoj se održavaju. 

DIP-ove edukacije uoči izbora

Kako bi pripremilo sve uključene u izborni proces, Državno izborno povjerenstvo (DIP) od ovog ponedjeljka počinje ciklus edukacija koji kreće iz Zagreba, najavio je novi-stari glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Dan poslije, u utorak, DIP-ovi timovi u kojima su potpredsjednici, te po jedan stari i novi član i  djelatnici stručne službe, odlaze u Karlovac i Sisak, srijeda je rezervirana za Vukovar, a četvrtak, 16. ožujka za  Osijek i Slavonski Brod.

U ponedjeljak, 20. ožujka DIP-ov je tim u Pazinu, dan poslije u Rijeci, a 22. ožujka u Dubrovniku.

U četvrtak, 23. ožujka edukacija je u Čakovcu,  u ponedjeljak, 27. ožujka  u Virovitici i Bjelovaru.

DIP-ovi timovi bit će u srijedu, 29. ožujka u Splitu, a 30. ožujka u Zadru i Gospiću gdje edukacija završava.   

U jednom timu DIP-a su potpredsjednica Vesna Fabijančić-Križanić, te članovi Ivana Belec i Draženko Pandek, a u drugom potpredsjednik Josip Salapić i članovi Ivana Ljulj Cvitanić i Hojski.

Prije četiri godine biralo se 352 vijeća i 109 predstavnika

Prije četiri godine, u svibnju 2019. oko 250 tisuća pripadnika nacionalnih manjina biralo je 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika.

Vijeća su birali u 19 županija i Gradu Zagrebu, koji ima status županije, u  68 gradova i 108 općina.   Predstavnike su birali u 19 županija i u Zagrebu, te u 34 grada i jednoj općini.

Birati su mogli između gotovo sedam tisuća kandidata, otvoreno je bilo 846 biračkih mjesta.

Piše: Marija Udiljak 


Reci što misliš!