Politika

Nikad veća sredstva

Ministar Erlić o važnosti razvojnih županijskih agencija

Ministar Erlić o važnosti razvojnih županijskih agencija
HINA/ Vesna Horvat/ ua

Ministar Šime Erlić pozvao je u petak župane na sastanku Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija da "ojačaju kapacitete za apsorpciju sredstava EU", ističući da će važnu ulogu u povezivanju županija i nacionalne vlasti imati županijske razvone agencije kao regionalni koordinatori.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, nakon sjednice IO Hrvatske zajednice županija zatvorene za javnost, istaknuo je u izjavi za novinare među temama o kojima su raspravljali “o apsorpciji financijskih sredstava unutar višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije" jer su, kako je rekao, "pred nama nikada veća sredstva”.

Rekao je da su razgovarali o održivom modelu financiranja razvojnih agencija, daljnjoj specijalizaciji i jačanju kadrova u njima te o načinu kako da učinkovitije pomažu općinama i drugima koji se prijavljuju za projekate financirane iz europskih fondova. Najavio je unaprjeđenje Zakona o regionalnim razvoju.

 

Četiri milijuna eura za Program "Lika" 

Ministar Erlić najavio je Program "Lika", vrijedan četiri milijuna eura, za projekte na području Ličko-senjske županije.

Ličko-senjski župan Ernest Petry podsjetio je da ta županija zauzima gotovo deset posto državnog teritorija, ima tri nacionalna parka i jedan park prirode, a u njoj živi manje od 43.000 stanovnika.

 

Ministar Erlić rekao je da se od 2014. godine do sada kroz nacionalne programe uložilo više od 170 milijuna eura za mnoge manje projekte kojima jedinice lokalne samouprave rješavaju svoja važna komunalna pitanja.

Župan Petry podsjetio je da su u posljednjih godinu i pol na razne natječaje prijavili 120 projekata kako bi se ponajprije zaustavila loša demografska slika te da im je primarni cilj razvoj poljoprivrede i stočarstva na brdsko-planinskim područjima, nastavak razvoja turizma u priobalju i u kontinentalnom dijelu županije te apliciranje na mjere usmjerene prema zelenoj i digitalnoj tranziciji, što će pridonijeti rješavanju nezaposlenosti.

 

Župan Miletić o budućnosti turizma

Istarski župan Boris Miletić predstavio je izazove s kojima se ta županija susreće u provedbi održivog turizma, ističući da je velika odgovornost prema lokalnom stanovništvu da mu se poboljša kvaliteta života te da ono ne smije ispaštati zbog turizma.

- Budućnost turizma je u cjelogodišnjem i održivom turizmu, konkurentnom i inovativnom turizmu, podizanju kvalitete turističkog proizvoda te autentičnosti i očuvanju regionalnih posebnosti, rekao je Miletić.

 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župani Danijel Marušić najavio je dva velika događaja u 2023. godini, obilježavanje 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija, a proslava će biti idućeg mjeseca u Opatiji, to jest Primorskoj-goranskoj županiji iz koje je i potekla ideja o osnutku te zajednice.

Sudionici sastanka razgovarali su o aktualnim pitanjima i s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave, a održana je i prezentacija o arbitražnom sudištu Hrvatske gospodarske komore.


Reci što misliš!