Politika

Predsjednik Hrvatskoga sabora

Jandroković: Još postoje izazovi u ostvarivanju pune ravnopravnosti žena

Jandroković: Još postoje izazovi u ostvarivanju pune ravnopravnosti žena
Hina/ Dario GRZELJ/dag

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u srijedu je čestitao zastupnicama i svim ženama Međunarodni dan žena, upozorivši da još uvijek postoje izazovi u ostvarivanju potpune jednakosti oba spola kojima treba pružiti jednake mogućnosti.

"Moramo nastaviti graditi svijest o ulozi i važnosti položaja žene u društvu", poručio je Jandroković na početku saborske sjednice uz čestitku zastupnicama i svim ženama u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je ravnopravnost žena i muškaraca temeljna vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, ali i temeljni civilizacijski postulat te dodao kako je u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora povijesno najveći udio zastupnica od 33,8 posto.

"Trenutačna je zastupljenost žena u Saboru iznad europskog i globalnog prosjeka", istaknuo je Jandroković, ali i upozorio da još uvijek postoje izazovi za žene - od teških obiteljskih do nepovoljnih radnih i društvenih okolnosti.

Jandroković je rekao kako i danas pojedinci, pa i cijela društva, još uvijek imaju ozbiljnih problema s konceptom ravnopravnosti žena, odnosno jednake vrijednosti obaju spolova.

"Još uvijek ima sredina gdje su ženama namijenjene tek ograničene i marginalne uloge", rekao je Jandroković te dodao da žene nikome ne trebaju posebno dokazivati da su jednako vrijedne.

Istaknuo je i da su mogućnosti žena i muškaraca jednake, te je potrebno ;nastaviti raditi na omogućavanju jednakih prilika.

Snažno je osudio svaki oblik zlostavljanja i nasilja nad ženama te pozvao na osmišljavanje zakonskih akata i javnih politika kojima će se postojeće nedostatke otkloniti.

Međunarodni dan žena, dodao je, treba biti podsjetnik da trebamo eliminirati razloge zbog kojih se žene mogu osjećati ugroženima, neravnopravnima ili obespravljenima.

"Mi taj put želimo i moramo prijeći. I to trebamo učiniti zajedno", poručio je Jandroković.


Reci što misliš!