Politika

Saga se nastavlja

Ogorčeni pomoćnici, pročelnik Nekić: Isplata povišice bila bi nezakonita

Ogorčeni pomoćnici, pročelnik Nekić: Isplata povišice bila bi nezakonita
Nikola Čutuk / Pixsell

Dok je Zadarska županija pomoćnicima u nastavi odobrila u svom proračunu 7 kuna za povišicu pa je njima satnica od početka ove godine povećana s 25 na 32 kune, 119 pomoćnika zaposlenih u školama grada Zadra nisu obećanu povišicu dobili, zbog obustavljenog proračuna. Gradskoj upravi uputili su dopis u kojem izražavaju ogorčenje.

- S prosječnim mjesečnim plaćama od 300 do 400-injak eura ionako smo potplaćeni, uz to i marginalizirani unutar odgojno-obrazovnog sustava, navodi pomoćnica u nastavi Sandra Profaca, i dodaje: Tražimo da se nekako nađe rješenje, da se to što je obećano i ispuni na način da i nas sada probaju staviti u tih 25 posto proračuna koliko ide sada, no na dopis se nije reagiralo, nitko se nije izjasnio službeno, neslužbeno, nikako, kaže Profaca. 

- Na kraju bi mogla ispaštati djeca s posebnim potrebama odnosno njihovi roditelji pa i profesori, dodaje Profaca.

- Možemo najaviti da nećemo stati na ovome, nemamo pravo na štrajk jer nismo u sindikatu, ali priča se o nedolasku na posao, ne želimo ići na te radikalne mjere jer će se to odraziti na učenicima i profesorima i roditeljima, to je nekakva zadnja stvar na koju bi se odlučili, ali ako je neophodno, bit će tako, izjavila je Profaca.
 

 

Komentirajući za HRT Zadar dopis upućen gradskoj upravi, resorni gradski pročelnik Joso Nekić podsjeća kako je grad Zadar prvi dobio od resornog ministarstva odobrenje za uvođenje osobnih pomoćnika u nastavu još 2010. godine te u proteklih 10 godina u ovaj projekt povukao 7 milijuna eura iz EU-fondova.

- Također, grad je pomoćnicima omogućio i isplatu božićnica i drugih materijalnih prava na koja imaju zaposleni u školama, iako pomoćnici nisu obuhvaćeni kolektivnim ugovorom, dodaje Nekić.

Navodi i kako pomoćnici zaslužuju povišicu, ali trenutačno je u uvjetima obustavljenog proračuna ne mogu dobiti: 

 

- Nažalost, gradonačelnik i gradska uprava u ovom trenutku ne mogu pomoći osobnim pomoćnicima da dobiju povišicu. Sve što bi gradonačelnik napravio bilo bi teško kršenje zakona. Osobni pomoćnici i cijela zadarska javnost to moraju shvatiti. Nažalost, HDZ nema većinu u gradskom vijeću, jer da ima do ovoga ne bi došlo, svi bi pomoćnici dobili povećanje svoje plaće. Budući da HDZ nema većinu, netko drugi donosi odluku, to su tri druga kluba. Ja mislim da je izlaz iz ove situacije jednostavno da se povuku ti nezakoniti amandmani i da se odblokira gradski proračun.

 

Kako komentira "nedolazak na posao" koji spominju članovi udruge ? 

- Ja se apsolutno slažem s njihovim podneskom, da sam u toj poziciji ja bih predvodio, ja im dajem apsolutnu podršku. Nisam da se ide na tako krajnju mjeru zbog djece, ali ni to ne bi bilo isključeno da sam u poziciji da mogu dijeliti tu sudbinu, komentirao je za program HRT Zadra gradski pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić.


Reci što misliš!