Politika

#italija

U prvih 100 dana talijanska premijerka Meloni ublažila radikalni imidž

U prvih 100 dana talijanska premijerka Meloni ublažila radikalni imidž

Prije nego što je talijanska nacionalistička čelnica Giorgia Meloni osvojila vlast u rujnu, njemački ju je časopis Stern stavio na prvu stranicu s naslovom: "Najopasnija žena u Europi".

Zabrinutost je bila tolika da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila jedva prikrivenu prijetnju da ima "alate" za obračun s Italijom ako skrene s demokratskog puta.

Ali gotovo 100 dana otkako je Meloni preuzela dužnost na čelu najdesnije talijanske vlade od Drugog svjetskog rata, te su se zabrinutosti uvelike istopile.

Unatoč svojim neofašističkim političkim korijenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umjesto sukoba u zemlji i inozemstvu, promičući status quo radije nego riskirajući raspirivanje napetosti ili financijsku krizu.

"Vidjeli smo neku vrstu metamorfoze", rekla je Sofia Ventura, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu u Bologni. "Puno je umjerenija u svojim komentarima nego kad je bila u oporbi i jasno je shvatila da mora promijeniti svoj profil kako bi bila vjerodostojna međunarodna čelnica."

Prijatelji i protivnici podjednako tvrde da je značajan razlog za oprezan pristup novac - ili bolje rečeno nedostatak istog.

S dugom od gotovo 150 posto BDP-a, Italija ima treći najveći javni dug u industrijaliziranom svijetu nakon Japana i Grčke, a dramatičan pad Liz Truss, koja je dala ostavku na mjesto britanske premijerke samo dva dana prije nego što je Meloni preuzela dužnost, otkrio je opasnosti od sukoba s financijskim tržištima.

"Ono što se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje... koliko moramo biti oprezni s našom kombinacijom fiskalne i monetarne politike", rekao je tada povjerenik EU-a Paolo Gentiloni, bivši talijanski premijer.

Dodatni pritisak na Meloni je talijanska ovisnost o fondu Europske unije za oporavak i otpornost. Prema planu, Rim bi trebao dobiti oko 190 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova sve dok provodi niz reformi dogovorenih s prethodnom vladom koju je vodio Mario Draghi.

U želji da izbjegne bilo kakve nesporazume, Meloni je prvo putovanje u inozemstvo nakon što je postala premijerka bila posjeta von der Leyen u Bruxellesu, kako bi je uvjerila da će Italija ispuniti svoje obveze, unatoč rezervama koje je izrazila uoči izbora.

"Bilo bi nezamislivo da Meloni riskira da izgubi ovaj novac. Neuspjeh bi bio tragedija", rekao je Daniele Albertazzi, profesor politike na Sveučilištu Surrey. “Ponašala se na jedini način na koji je mogla”, rekao je.

Njezin jedini sukob s nekim europskim čelnikom dogodio se tri tjedna nakon što je stupila na posao, kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao Italiju jer je odbila dopustiti spasilačkom brodu s više od 200 migranata da pristane u njezinim lukama. Brod je umjesto toga krenuo prema Francuskoj.

Vladin izvor u Rimu rekao je da je do tog sukoba došlo zbog nesporazuma. Melonin tim za odnose s javnošću mislio je da je Macron pristao preuzeti brod i tweetao mu je kako bi mu zahvalio. Macron to zapravo nije pristao i zaključio je da Rim pokušava njime manipulirati njime, rekao je izvor.

Njihov se odnos od tada popravio, rekli su dužnosnici.

Diplomat EU-a, koji je odbio biti imenovan, rekao je da je Meloni, koja je prije izražavala žestoki euroskepticizam, pokušava pronaći svoj oslonac u Europi i očito se ponaša vrlo oprezno.

Isti je oprez vidljiv i kod kuće. Njezina koalicija tek treba predstaviti bilo kakvu veću reformu, a njezin skromni prvi proračun ignorirao je mnoga skupa obećanja u kampanji. Vlada je također smanjila trošarine na gorivo koje su bile na snazi od ožujka 2022., unatoč tome što je obećala da će ih u potpunosti ukinuti.

Do sada je talijanska javnost podržala Melonin oprez, s potporom njezinoj stranci Braća Italije koja je porasla na iznad 30 posto u anketama, naspram 26 posto na izborima u rujnu - što je više od tri puta veća potpora od one koju imaju njezini koalicijski partneri Liga i Forza Italia.

U zemlji koju muče političke turbulencije, tri vladajuće stranke izbjegle su bilo kakve veće unutarnje sukobe i predviđaju da će zajedno vladati punih pet godina - nešto što se dogodilo samo jednom od Drugog svjetskog rata.

Pristaše kažu da to znači da će imati dovoljno vremena za provođenje dubinskih reforme, kao što je jačanje uloge predsjednika. "Radimo na programu koji se proteže kroz pet godina bez straha da moramo pokazati trenutačne rezultate", rekao je za Reuters Giovanni Donzelli, visoki dužnosnik Braće Italije.

Ali Melonina dominacija u anketama nad njezinim partnerima, koji su prethodno bili na čelu konzervativnog bloka, mogla bi stvoriti trvenja, pri čemu Liga i Forza Italia vjerojatno neće dugo prihvatiti ulogu mlađeg partnera.


Reci što misliš!