Politika

#komentar

Plenković: Uvođenje eura treba proći bez sitnih igrica kontra potrošača

Plenković: Uvođenje eura treba proći bez sitnih igrica kontra potrošača
Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da uvođenje eura treba proći "bez nekih sitnih igrica gdje se ide kontra potrošača i građana profitirati na dizanju cijena koje nije opravdano bilo kakvim inputima".

"Uvođenje eura, koje je jako dobro za Hrvatsku kao i za sve druge zemlje koje su ga uvele, treba proći - unatoč okolnostima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu i posljedično tome i rastu cijena energenata, hrane i inflatornim pritiscima - bez nekih sitnih igrica gdje se ide kontra potrošača i građana profitirati na dizanju cijena koje nije opravdano bilo kakvim inputima", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. 

Naveo je i da je dio gospodarskih subjekata, koji su išli "pretjerano" zaokruživati cijene, temeljem nalaza brojnih inspekcijskih nalaza dobili određeni vremenski rok da vrate cijene, što je veliki broj njih i učinio.

Podsjetivši da država svojim mjerama pomaže građanima i gospodarstvu, poručio je kako gospodarski akteri moraju biti "na razini zadatka" jer se tu gubi povjerenje, a u konačnici dio toga će tržište samo regulirati.

Upitan zašto su sada Vladi prihvatljive "bijele liste", a ne "crne liste" trgovaca koji su podizali cijene, Plenković je kazao da su svi potezi Vlade bili u dobroj vjeri, istaknuvši da je Vlada pri uvođenju eura ispunila svoj dio zadatka (bilo je dosta novčanica eura, bankomati su radili i sl). No, poručio je i kako nije u redu da neki akteri dižu cijene na način koji nije bio primjeren. 

Drži i da će se na kraju sve 'iznivelirati' zahvaljujući zaključcima Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura te aktivnostima Državnog inspektorata.

Oporba spremna ići na izbore s bilo kim samo da je protiv HDZ-a

Plenković je, upitan o pripremama oporbe za parlamentarne izbore, poručio kako se tu radi o suradnji ideološki kompletno suprotstavljenih političkih  stranaka. "Domovinski pokret - ljubav s Možemo, SDP - ljubav s Mostom. Svi su se oni okupili da daju podršku Putinu i pošalju poruku rušenja međunarodne reputacije Hrvatske", rekao je.  

Napomenuo je i da su u ključnom i jedinom pravom odabiru koji su imali prošle godine (potpora Ukrajini), oni "otišli u glib". Plenković drži da i to što se oni međusobno pripremaju za suradnju godinu i pol dana prije izbora pokazuje njihove slabosti. 

Smatra i da se oporba, nakon što je u pitanju potpore Ukrajini glasala za Rusiju, mora "vaditi na lažne teme" poput ograđivanja plaža, što je tema koja ne postoji. Drži kako je oporba spremna ići na izbore s bilo kime - samo da je protiv HDZ-a. "To je nešto što je očekivano", kazao je.

Zamoljen za komentar izjave predsjednika SDP-a Peđe Grbina kako ne vidi zašto ne bi podržao Zorana Milanovića za novi predsjednički mandat poručio je: "Normalno da ne vidi kada on misli isto kao i ovaj - ne Ukrajini, da Rusiji".

Upitan za komentar današnjeg prosvjeda zagrebačkih radnika Čistoće, Plenković je rekao da će o tome govoriti predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Poručio je kako je bitno da komunalne službe dobro funkcioniraju. Smatra da se oni koji su dobili povjerenje da se bave komunalnim temama to trebaju i raditi, a manje se baviti "izmišljanjima oko plaža". 


Reci što misliš!