Politika

#aktualno

Hoće li se gradski političari uspjeti dogovoriti i bez sudskih presuda?

Hoće li se gradski političari uspjeti dogovoriti i bez sudskih presuda?
Dino Stanin/PIXSELL

Iščekuje se pravorijek Ministarstva financija o tome je li proračun grada Zadra za 2023. godinu zakonit. Bude li nezakonit, sljedeće tijelo je Visoki upravni sud, a on o tome može odlučivati mjesecima. Hoće li se gradski političari uspjeti dogovoriti i bez sudskih presuda, ako do toga dođe?

Nikada u zadarskom političkom i medijskom prostoru nije bila spominjanija riječ amandman. Bili oni zakoniti ili ne, doveli su do velikih problema s proračunom. Daniel Radeta, čelni čovjek zadarskog SDP-a ponavlja da je najbrži način rješavanja problema – rebalans:

- Mi smo gradonačelniku ponudili opciju koja se može realizirati u svega sedam dana, a to je da krene s rebalansom i da na taj način odblokiramo grad.

Gradonačelnik Branko Dukić to smatra nemogućim. Istaknuo je to u dijelu svojeg priopćenja u kojem kaže:

- Temeljem kojeg zakona je moguće predložiti rebalans nezakonitog proračuna? Koliko sam puta pozivao sve klubove i vijećnike na razgovor i dogovor oko izrade nacrta proračuna za 2023. godinu? Koliko je vremena prošlo od mog zadnjeg prijedloga vijećnicima da povuku nezakonite amandmane i odblokiraju proračun?

U priopćenju Dukić postavlja pitanje i predsjedniku Gradskoga vijeća Marku Vučetiću zašto još nije sazvao sjednicu na kojoj će vijećnici odlučivati o povlačenju nezakonitih amandmana ili će raspustiti Gradsko vijeće?

S raspuštanjem Gradskog vijeća nema problema nezavisni Enio Meštrović. Uz jedan uvjet:

- Mi smo tražili od gradonačelnika da podnese ostavku. Što se mene tiče, moji ljudi će isto automatski dati ostavku pa idemo na izbore.

Dukić je prije deset dana otklonio tu mogućnost, kazavši da to prvo moraju učiniti vijećnici. A Meštrović je – što se sređivanja spornih amandmana tiče – spreman:

- Ja bih išao odmah na prilagođavanje amandmana. Ako to slučajno bude, to je najveća greška HDZ-a. Nama nije uopće omogućeno da sudjelujemo u proračunu.

Uvesti amandmane u financijski održive okvire podržao bi i SDP, dok Ante Rubeša iz Akcije mladih ne isključuje mogućnost čekanja presude Visokog upravnog suda:

Bit je u amandmanima koji su zakoniti, a gradonačelnik ih ne želi primijeniti. On nas tjera u kut od pet posto kako bi mogao sve naše amandmane proglasiti neprovedivima.

Kaže li Ministarstvo financija da je proračun nezakonit, možemo očekivati da će većina gradskih političara biti spremna za sazivanje sjednice Gradskoga vijeća i prerađivanje amandmana. A to će pak biti nova runda iscrpljujuće i javnosti pomalo već iritantne bitke. 


Reci što misliš!