Politika

Vodi se istraga

Počela izvanredna sjednica NATO-a o padu rakete u Poljskoj

Počela izvanredna sjednica NATO-a o padu rakete u Poljskoj
RTL Vijesti

Izvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je u srijedu ujutro u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer. "Važno je utvrditi sve činjenice", rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.

Poljska vojska je u srijedu bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku "nema jasnog dokaza" o tome odakle je ispaljena raketa "vrlo vjerojatno ruske proizvodnje".

"Vodi se istraga", rekao je, istaknuvši da je riječ o "izoliranom" izgredu.

"Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice, prvi put od početka rata (...) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani", istaknuo je u srijedu Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.

U selu Przewodowu, gdje je raketa ubila dvoje ljudi, redarstvene snage su podigle ogradu oko zone njezina pada, izvijestio je AFP. Policijske sirene odjekuju dok kiši iz sivih oblaka.

Zapadne zemlje su nakon incidenta pružile potporu Poljskoj, a američki predsjednik Joe Biden je ocijenio da je raketa "vjerojatno nije ispaljena iz Rusije", već postoje indicije da je riječ o ukrajinskoj raketi sustava protuzračne obrane.


Reci što misliš!