Politika

Mjere obnove

Za obnovu i revitalizaciju glinskog područja ulaže se više od 50 milijuna kuna

Za obnovu i revitalizaciju glinskog područja ulaže se više od 50 milijuna kuna
PIXSELL

Za Dan grada Gline, koji se obilježava na godišnjicu oslobođenja grada u Vojno redarstvenoj operaciji Oluja, odana je počast poginulim braniteljima, te održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, govorio je o županijskim projektima, koji se, nakon katastrofalnog potresa, u suradnji s Vladom RH provode kako bi se poboljšala kvaliteta života stanovnika glinskog područja.

Radi sanacije posljedica potresa, te obnove i revitalizacije, pokrenuti su projekti u vrijednosti višoj od 50 milijuna kuna, rekao je Celjak.

U tijeku je cjelovita obnova Doma za starije osobe u Glini vrijedna 9,6 milijuna kuna. U obnovu Osnovne škole u Glini uloženo je 904 tisuće kuna, a kroz  sufinanciranje s Gradom, popravljeno je i krovište školske sportske dvorane za 807 tisuća kuna. Županija je pokrenula i postupak obnove glinske Srednje škole koja je izmještena u montažni objekt, za čiji najam Županija izdvaja 2,3 milijuna kuna, kako bi učenici pohađali školu u svom gradu, do obnove škole. Vrijednost obnove škole je 18,4 milijuna kuna. 

Za stanovnike Banovine, županija je osigurala sve preduvjete za potrebe rada Doma zdravlja u Glini, izmjestila liječnike iz kontejnera u zamjenski objekt za četiri ambulante opće medicine i ginekološku ambulantu, u što je uloženo 1,6 milijuna. Županija je na Fond solidarnosti prijavila i obnovu zgrade glinske ispostave Doma zdravlja u Petrinji, za što je već proveden postupak javne nabave i potpisan ugovor o radovima u vrijednosti 11,5 milijuna kuna. Također, u prostor Područne škole Viduševac izmještena je glinska ispostava Zavoda za hitnu medicinu.

Županija i nadalje osigurava tople obroke za za 815 korisnika smještenih u kontejnerima i drugim privremenim objektima. 

Uz ostale poticajne mjere, u planu je razvijanje Poduzetničkog centra u kojem će poduzetnici moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti.

Saniraju se prometnice, kako bi se teška mehanizacija i kamioni s građevnim materijalom mogli nesmetano i sigurno kretati. Proširen je most u Majskim Poljanama, te rekonstruiran most preko rijeke Maje, u što je uloženo oko četiri milijuna kuna, a u planu je nastavak radova na sanaciji cesta.

"Sisačko-moslavačka županija u suradnji s resornim ministarstvima pokazuje kako pruža svu administrativnu i operativnu pomoć stanovništvu navedenog područja, a tu će potporu glinskom području pružati i dalje", poručio je Caljak.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika "Suza", a služena je i misa za poginule branitelje. 


Reci što misliš!