Politika

Dan pobjede

Plenković u Kninu: Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća

Plenković u Kninu: Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća
Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon uvodnog pozdrava prisutnih uzvanika u Kninu na Dan pobjede, govor je održao premiejr Andrej Plenković.

“Dragi Kninjani, sugrađani u domovini i inozemstvu, sve vas pozdravljam u ime Vlade i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, i obljetnicu VRO Oluja. Zahvaljujem što ste dolaskom uveličali svečanost na kojoj slavimo veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost domovine, slobodu naroda i to da Hrvatska izbori pravo na samostalnost.

Gotovo 900 godina Hrvati nisu bili suvereni, sve dok u vremenu tektonskih promjena, uz viziju Tuđmana i hrabost branitelja, nismo ostvarili pravo na slobodu i državu. Upravo su branitelji kamen temljac slobode i demokracije.

Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su najveći dio okupiranih područja, što nam je omogućilo i mirnu reintegraciju.

U Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici. Omogućen je i Daytonski sporazum, čiji je aneks i Ustav BiH. U oklnostima osvajačke agresije na Ukrajini, još jednom vidimo koliko je cijena slobode. Upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresija, dali smo potporu Ukrajini i pružili smo utočište za 20 000 Ukrajinaca. Ustrajat žemo i na ustavnim pravima Hrvata u BiH jer nema europske BiH sve dok svi njezini građani ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u tijelima zemlje. Preduvjet za to je pravedni izborni zakon.

Već šestu godinu vodimo politiku poštovanja, digniteta Domovinskog rata i branitelja. Snažimo vojsku, policiju, sustav domovinske sigurnosti. To nije samo retorika, topla riječ, to je konkretna politika koju vodi Tomo Medved, na čemu mu iskreno zahvaljujem. To se manifestiralo donošenjem zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, čime smo ispravili nepravde. Donošenjem zakona o civilnim stradalnicima cjelovito smo regulirali i ovo bolno pitanje.

Proglasili smo Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a vratili smo i dan državnosti na 30. svibnja. Povećali smo značajno proračun za branitelje. Značajno smo poboljšali profesionalni i životni standard naših policajaca.

Zahvalni smo i svim drugim sastavnicama, a osobito vatrogascima koji spašavaju i živote i materijalna sredstva.

Rat u Europi je narušio sigurnost i njegove su posljedice jasne. Premda je 27 godina proteklo od kraja rata, to nas upozorava da moramo i dalje jačati obrambene sposobnosti. Stoga smo stavili hrvatskog vojnika u središte naše obrambene politike. Izdvajamo za obranu 7,6 milijardi kuna, što je najviše od proglašenja samostalnosti.

Hrvatsku se pokušava prokazivati jalovim i lažnim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo prisililo na evakuaciju, što su i sami pokajnici potvrdili u Haagu i potvrdili dokumentima. Najavljene optužnice protiv hrvatskih pilota su neprihvatljive, tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska afgresija i koja ne pokazuje spremnost da prizna svoju odgovornost tog Miloševićevog režima. Vlada će čvrsto štititi branitelje i neće dopustiti da se u pitanje dovede pravedan, legitiman, obrambeni i oslobađajuići akrakter obrambenog rata niti da se optužuju naši heroji. Kao demokratska zemlja, ponosimo se što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku manjinu, čiji predstavnici su članovi Vlade.

Srbija ne surađuje niti oko ratnih zločinaca niti pitanja nestalih. Mi ćemo raditi na dobrosusjedstvu, miru, stabilnosti i dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda.

Vodeći računa o tome koliko su branitelji dali za slobodu, demokraciju, mi ćemo u ovom vremenu kada imamo odgovornost da činimo sve da jačampo gospodarstvo, spriječimo socijalnu frakturu i da uz misli na vojnike i policajce damo naš mali doprinos životu svih građana.

Živjela nam jedina Hrvatska.”


Reci što misliš!