Politika

eu parlament

Zastupnici traže da bez odgode Ukrajina i Moldova dobiju status EU kandidatkinja

Zastupnici traže da bez odgode Ukrajina i Moldova dobiju status EU kandidatkinja
Shutterstock

S 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju pozivajući šefove država i vlada koji se sastaju na dvodnevnom summitu da Ukrajini i Moldovi „bez odgode“ dodjele status EU kandidata

U kontekstu brutalnog napadačkog ruskog rata protiv Ukrajine, ovaj bi potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, istaknuli su zastupnici. Ustraju u tome da ne postoji „ubrzani put“ za EU članstvo i da je pristupanje utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje EU kriterija te ovisi o učinkovitoj provedbi reformi.

Ponosne i predane članice europske obitelji

Parlament poziva vlasti Ukrajine, Moldove i Gruzije da „nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ukrajinski, moldavski i gruzijski građani zaslužuju živjeti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim državama koje su ponosne i predane članice europske obitelji, poručuju europarlamentarci. Pozivaju stoga Europsko vijeće da poduzme važan prvi korak prema ispunjavanju legitimnih težnji građana tih triju zemalja.

EU proširenje nema alternativu i u interesu je EU-a

U rezoluciji se ističe kako proširenje nema alternative te da ono „više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU“. Zaključuje se i da su izgledi za punopravno članstvo u Uniji zemalja koje žele postati njezine države članice u političkom, gospodarskom i sigurnosnom interesu EU-a. Zastupnici također zahtijevaju „revitalizaciju“ procesa proširenja i njegovu deblokadu za države zapadnog Balkana.


Reci što misliš!