Politika

kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan"

Srbijansko tužiteljstvo: Optužnica za zločine u "Oluji" "nije postala pravomoćna"

Srbijansko tužiteljstvo: Optužnica za zločine u

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) potvrdilo je u četvrtak za Hinu da optužnica protiv časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja" kolovoza 1995. godine, o kojoj su ranije javili beogradski mediji, "nije postala pravomoćna", te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica srbijanskog TZRZ, prema navodima agencije Srna koje su prenijeli pojedini beogradski mediji, tereti četiri visoka časnika Hrvatske vojske da su u akciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine zapovjedili zračno raketiranje civila u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Na upit agencije Hina da potvrdi navode iz optužnice iz TZRZ je stigao odgovor: "Kako se u konkretnom slučaju radi o optužnici koja nije postala pravomoćna, nismo u mogućnosti da Vam odgovorimo na postavljena pitanja, imajući u vidu da kazneni postupak u ovoj fazi nije javan".

Ministar pravosuđa i uprave Hrvatske Ivan Malenica izjavio je danas da nema službenih informacija o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota, koju je podnijelo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom "Oluje".

Ministarstvo je informaciju o postupku koji se vodi u Srbiji dobilo iz medija, a službenu informaciju nismo dobili ni na temelju bilateralnih ugovora, ni zakona koji uređuje međunarodnu suradnju, prenio je HRT izjavu Malenice.

Optužnica je, prema navodima agencije Srna koju su prenijeli beogradski mediji, podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u sudjelovanju.

U zračnom raketiranju je, kako se navodi za sada, identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Optužnica je predana sudu na odluku o potvrđivanju, a Tužilteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu.

Kako je obrazloženo u optužnici, protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za to kazneno djelo.

Ministar Malenica je, komentirajući pisanje medija, ocijenio da je u tom postupku problematična provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina ''gdje se stvara određena kvazi jurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija na koju smo više puta upozoravali i koja za nas nije prihvatljiva", javlja HRT.

Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 2018. godine formiralo posebno povjerenstvo za suradnju sa Srbijom koje se sastalo nekoliko puta, ali zadnjih godina nema nikakve suradnje.


Reci što misliš!