Politika

#reforma

Ministarstvo pravosuđa pripremilo zakonske izmjene za brži i moderniji parnični postupak

Ministarstvo pravosuđa pripremilo zakonske izmjene za brži i moderniji parnični postupak
Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave u srijedu je izvijestilo da je pripremilo nove izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku kojim će se ubrzati, pojednostaviti i modernizirati parnični postupak.

Predloženim izmjenama uvode se precizni rokovi za završetak postupka. Prvostupanjski postupci trebali bi se dovršiti u roku od tri godine, dok će se drugostupanjski (žalbeni) postupci trebati dovršiti u roku od godine dana.

U sporovima male vrijednosti postupak će se pred sudom prvog stupnja okončati u roku od godine dana, dok će žalbeni postupci za sporove male vrijednosti, usvajanjem ovih izmjena, trajati do šest mjeseci.

Uvest će se i rok za održavanje pripremnog ročišta. Pripremno ročište od sada će se morati održati u roku od tri mjeseca od dana primitka odgovora na tužbu odnosno isteka roka za odgovor na tužbu. Nakon zaključenja pripremnog ročišta, glavna rasprava održat će se najkasnije u roku od šest mjeseci, ističu u ministarstvu.

Dodaju da će Vrhovni sud odluku o prijedlogu za dopuštenje revizije biti dužan donijeti u roku kraćem od šest mjeseci od primitka prijedloga, a odluku o reviziji u roku od dvije godine od dana primitka revizije.

Novim zakonskim izmjenama i dopunama predlaže se i da postupci u sporovima male vrijednosti u pravilu budu uređeni kao pisani spor. U tim postupcima ročišta će se moći održati samo u iznimnim, propisanim situacijama. Primjerice, ako postoji potreba za saslušanjem svjedoka ili provođenjem vještačenja.

Uvodi se i plan upravljanja postupkom. Usvajanjem ovog zakonskog prijedloga suci bi na prvom ročištu definirali hodogram aktivnosti u postupku. Plan upravljana postupka obuhvaćati će sažetak spornih činjeničnih i pravnih pitanja, popis dokaznih sredstava za utvrđivanje spornih činjenica, rok u kojem će se pribaviti dokazna sredstva koje treba, rok za podnošenje pisanih očitovanja stranaka na navode protivne stranke te datum i vrijeme održavanja svih daljnjih ročišta, navode u priopćenju.

Obvezno tonsko snimanje svih ročišta

U cilju povećanja učinkovitosti pravosuđa i ubrzanja postupka na sudovima, uvodi se obvezno tonsko snimanje svih ročišta. Prijepis tonske snimke s ročišta više neće biti obvezna, a zapisnici će se voditi samo o najvažnijim radnjama poduzetim na ročištu jer će sadržaj ostalih radnji na ročištu biti sadržan u tonskoj snimci. Tonskim snimanjem ročišta skratiti će se trajanje ročišta i povećati transparentnost rada sudova.

Uvodi se novi institut „odluke iznenađenja“ odnosno odluka preinačenih po žalbi na temelju nove pravne ocjene spora koja je bitno različita od pravne ocjene u kojoj se u postupku raspravljalo. Primjenom instituta „odluke iznenađenja“ sud će stranku pozvati da se izjasni o novoj pravnoj ocjeni spora.

Redefinirat će se odredbe o reviziji. Revizijski postupak pokretat će se prijedlogom za dopuštenje revizije, neovisno o vrsti spora.

O oglednim postupcima odlučivat će 13 umjesto dosadašnjih pet sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske kako bi se osigurala veća pravna snaga te odluke te je predviđeno da se taj postupak može pokrenuti, osim na prijedlog suda, i na prijedlog stranaka i umješača.

Predloženim zakonskim izmjenama i dopunama proširit će se krug obveznih sudionika sustava e-Komunikacije. Novi obveznici postat će radnici u sindikatu odnosno udruzi poslodavaca kada kao punomoćnici zastupaju radnike odnosno poslodavce, povjerenici u postupku stečaja potrošača, likvidatori, posebni skrbnici u obiteljskim stvarima te fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost u sporovima koji se tiču te djelatnosti, zaključuju u Ministarstvu pravosuđa.


Reci što misliš!