Politika

danas u saboru

Novi zakon o zviždačima korak naprijed u odnosu na važeći

Novi zakon o zviždačima korak naprijed u odnosu na važeći
Patrik Macek/PIXSELL

Korakom naprijed u odnosu na važeći saborski klubovi ocijenili su u utorak prijedlog novoga Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača, predloživši još neka poboljšanja kako bi se ojačala njihova pravna zaštita

"Svaki koračić naprijed treba podržati", kazao je Mišel Jakšić u ime Kluba SDP-a.

Novi zakon kao dobru zakonsku podlogu za veću zaštitu zviždača pozdravila je i Katarina Nemet (Klub IDS-a), ali i napomenula da se donosi zbog potrebe usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

"Nadam se da će se dodatno ohrabriti i motivirati što veći broj ljudi da se usprotive korupciji i nepravilnostima", istaknula je Nemet, predloživši među ostalim strože sankcije za prekršitelje.

Preniska kazna neće djelovati preventivno

Za strože kazne zauzeo se i Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) te ocijenio da je predložena sankcija za prekršitelje od 50 tisuća kuna, za niz fizičkih osoba i tvrtki, premali novac. "Sankcije trebaju djelovati preventivno, a ako je kazna preniska, ona neće djelovati preventivno”, poručio je.

Pupovac je predložio i da pravna pomoć zviždačima ne ovisi o imovinskom cenzusu te da im se osigura besplatna psiho-socijalna pomoć.

Ustvrdio je i kako bi unutarnje prijavljivanje nepravilnosti trebalo imati prednost pred vanjskim, odnosno prijavu učinkovito riješiti interno ako prijavitelj smatra da nema rizika od osvete.

Suprotnog je stava Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) koja prednost daje vanjskom prijavljivanju jer, kazala je, u tvrtkama je osoba od povjerenja često direktno povezana s poslodavcem.

Zviždačima dati izbor institucija koje će ih zaštititi

"Trebamo maksimalno olakšati posao zviždačima i dati im izbor institucija kojima se mogu javiti i koje će ih zaštitit", naglasila je Selak Raspudić.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) podsjetila je na slučaj zviždačice Adriane Cvrtile iz Kutine koja je nakon istupa dobila otkaz, pitajući hoće li se to promijeniti novim zakonom i bolje zaštiti zviždači.

"Zviždači žrtvuju sebe i svoju egzistenciju i treba ih zaštiti", poručila je Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) te, osim proširivanja kruga osoba za prijavu nepravilnosti, predložila i skraćivanje rokova za postupanje po prijavama.

Barbara Antolić Vupora (SDP) ocijenila je u zakon treba dodati odredbe o priznanjima prijaviteljima nepravilnosti, a da se to priznanje nazove po Ankici Lepej, prvoj hrvatskoj zviždačici.

Lepej je, podsjetila je Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka), zbog svoje hrabrosti bila krivično gonjena, dobila otkaz, ostala bez sredstava za život.

U raspravi je pohvaljeno što je predlagatelj tijekom javne rasprave razmotrio primjedbe te je izraženo zadovoljstvo što je usvojen veći dio prijedloga pučke pravobraniteljice.

Zakon će napraviti snažne iskorake u zaštiti prijavitelja, ustvrdio je Nikola Mažar (Klub HDZ-a).


Reci što misliš!