Politika

nedjeljom u 2

Benčić: Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva

Benčić: Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić komentirala je aktualne političke događaje. Ovaj tjedan na aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

“To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu”, komentirala je Benčić, dodajući kako premijer takvim izjavama u vrijeme kada raste stopa BDP-a (“ali samo zato što nam je u 2020. izuzetno pala”), dok s druge strane kupovna moć građana pada jer je inflacija značajna, a cijene rastu, “na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive”.

S obnovom nakon potresa ne događa se gotovo ništa, ustvrdila je.

“S druge strane imamo pandemijsku krizu. “Naravno nije on kriv što imamo pandemiju, ali to da smo mi među top 10 zemalja svijeta po broju mrtvih na milijun stanovnika, za to jest odgovoran”, kaže. Uz Plenkovića odgovoran je i ministar Beroš, a Benčić dodaje da nikad nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog iz oporbe vezano za pandemiju.”, rekla je Benčić u emisiji Nedjeljom u 2.

“Pitanje obnove je pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa”

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Horvata, odgovara kako svi oni koji podignu ruku za ministra, postaju suodgovorni za rezultate. Pitanje obnove je pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa, kaže Benčić i dodaje da će ga se po tome u budućnosti ocjenjivati.

“HDZ podržavaju ljudi koji su direktno povezani, odnosno ovisi o HDZ-u. Drugi dio njihovih birača je svjestan da HDZ ne radi dobro, ali nemaju bolju opciju u oporbi”, kaže Benčić.

Na pitanje kolika je odgovornost Možemo! za obnovu u Zagrebu, kaže:

“U trenutku kada smo preuzeli vlast, bilo je spremnih projekata u vrijednosti svega 470 milijuna kuna. Do početka siječnja mi smo to digli više od četiri puta. U samo šest mjeseci. Mislimo da smo maksimalno ubrzali pripremu i izvedbu.”

“Najveća greška u obnovi je što nema jedne institucije koja će sve koordinirati, a ne 16 agencija i ministarstava, to smo od početka tražili. Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina”, kaže Benčić.

Za obnovu kaže da je ona pitanje opstanka života, kako u Zagrebu, tako i na Baniji. Pitanje je, kaže, hoće li Hrvatska dobiti odgodu za europski novac. “Sad smo saznali da nismo dobili odgodu. Moj prijedlog je da sredstva s prvog potresa prebace na banijski potres i koriste za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu”, misli Benčić.

Ujedinjena oporba ne bi mogla vladati

Benčić kaže kako su iz stranke još u lipnju predlagali da se smanji PDV na plin i na struju, jer su već tada znali da će cijene rasti. “Vladajući to još nisu stavili na dnevni red. Druga stvar koju tražimo je da se uvedu vaučeri za pomoć obiteljima koje su u riziku od energetskog siromaštva. EU je na poskupljenje upozorava u 10. mjesecu, kada je naša vlada rekla da će doći do normalizacije cijena. Savjet guvernera Vujčića da građani kupuju tamo gdje je jeftinije ne funkcionira jer je naše tržište malo i ne može tako utjecati na cijene. U Njemačkoj to može, kod nas ne. Zato je ta njegova izjava cinična”, kaže Benčić.

Zastupnica smatra kako Vlada koju bi činila ujedinjena oporba ne bi bila funkcionalna. “Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno. Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva, ali još veće pitanje je da vlada koja dođe bude funkcionalna. Inače ćemo samo dobiti mali period bez HDZ-a”, kaže.

Stanje u Zagrebačkom holdingu

Komentirala je i sječu kadrova u Zagrebačkom holdingu. “Što se tiče pitanja Holdinga i ustanovljavanja viška, ovo je tek početak razgovora sa sindikatima. Krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su ti viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više od 30% zaposlenih u Holdingu u birokraciji odnosno administraciji.”

U Čistoći, kaže, nedostaje operativnih radnika. Zaposlenima u administraciji bit će, dodaje, ponuđena mogućnost da pređu na neki drugi posao gdje nedostaje operativnih radnika.

Naglašava kako je obveza poslodavca u restrukturiranju da uloži u eventualne prekvalifikacije ili dokvalifikacije radnika.

Otkrila je i da Holding upravo priprema i projekt za povlačenje sredstava iz jednog europskog fonda koji je namijenjen takvim restrukturiranjima koja se rade među ostalim i u javnim sektorima.

“Roditelj odgojitelj nije socijalna mjera”

Stanković kaže da su roditelji odgojitelji dizali kredite jer su računali na novac bez kojeg će sada ostati.

“Ova mjera nije bila socijalna mjera, jednako su dobivali i oni s velikim i malim primanjima. Mi pripremamo pomoć roditeljima. Ova mjera je jako štetna jer žene u naponu radne snage stavlja izvan tržišta rada na 15 godina”, kaže Benčić.

Mjera koja djeci zabranjuje ići u vrtić nije ustavna, ističe Benčić.

Novi sustav za odvoz otpada

“Radili smo scenarije za različita kućanstva. Oni koji žive u kućama će, ako odvajaju otpad, plaćati manje. Oni su do sada plaćali i po 200 kuna. Njima će pojeftiniti. Prosječnom domaćinstvu će cijena ostati slična ili ista. Porast će onima koji imaju više otpada koji nije razvrstan”, kaže Benčić.

“Ovim sustavom vrećica se točno zna da oni koji imaju manje miješanog otpada plaćaju manje jer će kupiti manje vrećica”, kaže. Većina cijene vrećice ide Čistoći, dio na PDV, kaže.

“Iz drugih zemalja mi kažu da je uvijek na početku teško, ali kroz godine će se smanji broj onih koji ne razdvajaju otpad”, kaže Benčić.

“Ovaj sustav je pravedniji i potiče razdvajanje otpada”, ističe.

O Trgu maršala Tita i Dinamu

“To nije ključno pitanje, ali je važno. SDP je to odlučio staviti na agendu, o tome će se razgovarati u Skupštini. Ja sam bila protiv toga da se ukida”, kaže Benčić. Dodaje i da su stvari rijetko crne ili bijele.

“Mislim da je u redu da postoji Trg maršala Tita kao nekog tko je vodio antifašistički pokret, ali mislim da treba pitati i građane”, kaže Benčić.

“Dinamo je udruga i mi mu ne možemo mijenjati statut. Ono što možemo je tražiti demokratizaciju Dinama i o tome sad razgovaramo s njima. Važno je napraviti novi stadion, u redu je da to Dinamo financira i da Grad da koncesiju. Jedan od uvjeta za to je i demokratizacija”, kaže.


Reci što misliš!