Politika

u fokusu

Jesu li ‘mostovci‘ uzalud sakupljali potpise? Moguće ukidanje covid-potvrda referendum bi moglo učiniti suvišnim

Jesu li ‘mostovci‘ uzalud sakupljali potpise? Moguće ukidanje covid-potvrda referendum bi moglo učiniti suvišnim
Luka Stanzl /Pixsell

Jesu li ‘mostovci‘ uzalud sakupljali potpise? Moguće ukidanje covid-potvrda i referendum bi moglo učiniti suvišnim, a iskustvo ‘U ime obitelji‘ otkriva koliko bi vladajući mogli otezati

Hrvatskoj pod hitno treba novi zakon o referendumu. Kako bismo uopće dočekali češće održavanje referenduma kao instrumenta "izravne demokracije".

Trebaju nam i političari s više demokratske kulture, samo što se njih ne može "stvoriti" pukim donošenjem nekog zakona. Dakle, dobro bi nam došlo više političara koji neće, ako nije sve po njihovu, reagirati optuživanjem drugih aktera političkog života za krađu i nepoštenje i tako podrivati nepovjerenje u demokratski sustav.

To su dva najčvršća moguća zaključka koja proizlaze iz čitave situacije oko aktualne referendumske inicijative Mosta.

Jer, očito je da trenutačna, nedovoljno precizirana regulacija referenduma omogućuje i namjerno rastezanje cijelog postupka, od početka prikupljanja potpisa preko prebrojavanja i utvrđivanja valjanosti tih potpisa, odnosno provjere ustavnosti samih pitanja, pa do eventualnog održavanja samog referenduma, što bi u ovom slučaju sam referendum moglo učiniti - besmislenim.

Naime, posljednjih se dana sve češće govori o mogućnosti ukidanja COVID potvrda. Najnoviji val na tu temu krenuo je iz Izraela (koji, istina, ima veću procijepljenost stanovništva od nas i gdje se uvelike raspravlja i o četvrtoj dozi!), a uhvatilo je korijen i u ovdašnjoj javnosti, tu je ideju podržao i HSLS-ovac Dario Hrebak iz vladajuće koalicije.

Time bi se jedno od dva referendumska pitanja Mostove inicijative moglo unaprijed diskvalificirati. Odnosno, mogli bismo prije dočekati ukidanje COVID potvrda nego sam referendum o njima!

Tekst Hrvoje Prnjaka u Slobodnoj Dalmaciji čitajte na LINKU


Reci što misliš!