Politika

izjava ministra

Beroš: Znam da su obiteljski liječnici opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima

Beroš: Znam da su obiteljski liječnici opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva, Vili Beroš, nakon sjednice Vlade obratio se javnosti. Dao je ideju da bi liječnici mogli u zadnjih sat vremena obavijestiti da vrše testiranje i da bi tada mogli pacijenti doći, da se na test ne čeka i po tjedan dana.

''Ono što je loše, i dalje je postotak pozitivnih među testiranima visok, točnije 46,28 posto. Stopa incidencije je visoka, 1989”, rekao je Beroš.

Hospitalizirano je 67 pacijenata manje nego jučer. “Još uvijek kao posljedicu djelovanja omikrona nemamo povećani broj hospitalizacija. Ako ovakvo stanje ostane još tjedan dana, bio bih jako optimističan”, rekao je Beroš.

“Nalazimo se u izazovnom trenutku, gdje u cijelom svijetu raste broj zaraženih i čekamo hoće li početi rasti broj teže bolesnih i hospitaliziranih”, rekao je Beroš.

Ukupno 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite vrši brza antigenska testiranja, rekao je ministar.

“Moj je zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je rekla da moramo promijeniti strategiju testiranja. Bolnice su opterećene liječenjem, ne dijagnosticiranjem, i u tome segmentu bolnice ne mogu pomoći. Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za svoje pacijente. Ja znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije”, rekao je Beroš.

U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć. Napravili smo kalkulacije, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija, i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kada je riječ o potrebi, a ovo je potreba za zdravljem nacije, molim ih još jednom za doprinos, rekao je Beroš.

Dao je ideju da bi liječnici mogli u zadnjih sat vremena obavijestiti da vrše testiranje i da bi tada mogli pacijenti doći, da se na test ne čeka i po tjedan dana.

“Kao ministar odgovorno tvrdim da svaki prekovremeni sat i svako testiranje bude plaćeno i to će HZZO i omogućiti”, rekao je Beroš.

Čuo sam da sam u ratu s njima, ali to nije istina. Ja sam u ratu s virusom, oni su moji suborci, rekao je Beroš o obiteljskim liječnicima.


Reci što misliš!