Politika

Kanadska pokrajina

Quebec će tražiti "zdravstveni doprinos" od građana koji odbiju cjepivo

Quebec će tražiti
Luka Stanzl/PIXSEL

Kanadska pokrajina Quebec radi na planu kojim će se od stanovnika koji odbiju cijepljenje protiv covida iz nemedicinskih razloga zahtijevati "zdravstveni doprinos", rekao je premijer Quebeca Francois Legault.

Bolnice u Quebecu su pod pritiskom nakon što je zbog visoko zarazne omikron varijante covida-19 počelo pristizati više pacijenata, a sve više zdravstvenih radnika obolijeva.

"Cjepivo je ključno za borbu protiv virusa. Zato tražimo zdravstveni doprinos odraslih koji se iz nemedicinskih razloga odbijaju cijepiti", rekao je Legault novinarima na brifingu.

"Moramo svoje napore usmjeriti na dvije stvari: primanje prve, druge i treće doze cjepiva i smanjenje kontakata, osobito sa starijim osobama."

Legault je rekao da necijepljeni ljudi stavljaju financijski teret na cijepljene stanovnike. Osim što radi na finalizaciji iznosa koji će se naplaćivati, pokrajina također radi na pravnom aspektu takve pristojbe, kazao je.

Dok su vlade na globalnoj razini nametnule ograničenja kretanja necijepljenima, a malo tko je nametnuo novčane kazne starijim osobama, porez koji bi morale plaćati sve necijepljene odrasle osobe mogao bi biti rijedak i kontroverzan potez.

Lagault je rekao da iako je u pokrajini oko 10 posto necijepljenih osoba, oni čine 50 posto onih koji se nalaze u jedinicama intenzivne njege.

Osobe koje se ne mogu cijepiti iz medicinskih razloga bit će izuzete prema ovom prijedlogu, naveo je Legault.


Reci što misliš!

 Izdvojeno