Politika

proputovanje svetog oca

Papa Franjo stigao u brzinski posjet domovini Viktora Orbana

Papa Franjo stigao u brzinski posjet domovini Viktora Orbana
AP

Papa Franjo sletio je u nedjelju rano ujutro u Budimpeštu gdje će slaviti misu kojom će zatvoriti veliki međunarodni vjerski kongres, no u žiži medijskog zanimanja je njegov kratki susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Poglavar 1,3 milijarde katolika u svijetu razgovarat će s Orbanom trideset minuta u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti kojemu će nazočiti i predsjednik Janos Ader te dvojica visokih dužnosnika Rimske kurije.

Mediji nagađaju hoće li papa Franjo, poznat po izravnom obraćanju, u razgovoru s Orbanom spomenuti pitanja u kojima se njih dvojica razilaze kao što su migranti i tolerancija prema LGBT+ osobama.

Argentinski papa neumorno poziva na pružanje pomoći izbjeglicama svih vjeroispovijesti koji dolaze kucati na vrata bogatih u bijegu od rata i bijede, u čemu ponekad nailazi na nerazumijevanje i unutar same Katoličke crkve. 

Svi migranti 

Mediji naklonjeni Orbanu išli su čak tako daleko da su papu Franju nazvali "glupanom".

Pritom su upozorili da će se Papa u Budimpešti zadržati samo sedam sati, a u susjednoj Slovačkoj tri dana tijekom pravog službenog posjeta.

"On želi poniziti Mađarsku", rekao je jedan televizijski komentator komentirajući kratkoću posjeta.

ProOrbanovi mediji čak su nazali Svetog Oca "antikršćaninom" ili čak "Soros papom" uspoređujući ga s  Gerogom Sorosom, američkim milijarderom i filantropom mađarskog podrijetla koji je crvena krpa krajnjoj desnici.

Papa zapravo dolazi u posjet Budimpešti na poseban poziv Međunarodnog euharistijskog kongresa, po uzoru na papu Ivana Pavla II., koji je sudjelovao na takvom događaju 1985. u Nairobiju u Keniji

Jorge Bergoglio, i sam iz obitelji talijanskih migranata koji su stigli u Argentinu, neprestance podsjeća staru Europu na njezinu vlastitu prošlost iseljavanja i primanja pridošlih koji su je pomagali graditi.

Pritom Papa nikada ne proziva imenom političke čelnike, ali progovara protiv "suverenizma" i obilježavanja stranaca kao krivaca "u govorima nalik Hitlerovima iz 1934".

Svojim protivnicima, papa Franjo redovito odgovora da je pomagati isključenima u srži kršćanstva.

U travnju 2016. Franjo je za posjeta grčkom otoku Lezbosu rekao "Svi smo mi migranti" i poveo sa sobom u Rim tri sirijske muslimanske obitelji kojima su kuće bile bombardirane.

U to vrijeme mađarsko vodstvo podiže zidove na granici kako bi spriječilo dolazak muslimana i branilo kršćansku Europu.

Mađarske pomaže

Želeći izbjeći svaku polemiku uoči dolaska prvog Pape nakon Ivana Pavla II. 1996. godine svećenici ističu program "Hungary Helps" kojim pomažu ljude u nesreći omogućujući im da ostanu u svojoj domovini, gradeći crkve ili škole.

Mađarska "nije bogata zemlja", ali ona je pomogla izgraditi crkve i škole u Siriji i šalje liječnike u Afriku, rekao je otac Kornél Fábry, glavni tajnik 52. Međunarodnog euhairstičkog kongresa koji traje tjedan dana. 

"Većina Mađara govori isto: mi ne moramo donositi teškoće u Europu, ali moramo pomoći ondje gdje teškoća stanuje", navodi svećenik. 

U Budimpešti će se Papa sastati s biskupima i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, među njima židovske zajednice, a ona mađarska je među najvećima u Srednjoj Europi s oko 100.000 članova. .

Krajem prijepodneva nakon vožnje papamobilom Papa će slaviti misu na otvorenom kojoj bi trebao prisustvovati i premijer Viktor Orban.

Očekuje se dolazak oko 75.000 vjernika.

U gradu kojim vlada oporba premijeru Orbanu, osvanuli su plakati "dobrodošlice" papi Franji kojima u  znak pohvale Papinim pozivima na solidarnost i toleranciju prema manjinama.

Ovo 34. putovanje izvan Italije pape Franje, koji ima 84 godine, događa se dva mjeseca nakon njegove operacije na debelom crijevu pod općom anestezijom i desetodnevnog oporavka u bolnici.


Reci što misliš!