Politika

#sad

Deset godina smrti Bin Ladena, Biden kaže da taj trenutak "nikada" neće zaboraviti

Deset godina smrti Bin Ladena, Biden kaže da taj trenutak
AP Images

"To je trenutak koji nikada neću zaboraviti", rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju o smrti Osame bin Ladena, ubijenog prije deset godina u napadu američkih specijalnih snaga.

Joe Biden, tada potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, bio je 1. svibnja 2011. u "Situation room", super sigurnoj kriznoj sobi u podrumu Bijele kuće i izravno pratio operaciju u Abbottabadu, na sjeveru Pakistana, tijekom koje je ubijen šef al-Kaide. 

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo".

Prisjećajući se tog posebnog trenutka u njegovoj dugoj političkoj karijeri, Joe Biden je u priopćenju pohvalio "članove obavještajne služe koji su ga lovili, odlučnost predsjednika Baracka Obame u donošenju odluke i talent i hrabrost tima na terenu". 

Al Kaida se u deset godina od ubojstva svojeg osnivača Osame bin Ladena jako promijenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Države 11. rujna 2001. i ima potpuno drugačije ustrojeno vodstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide naslijedio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije karizme.

Kada se radi o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana, Biden je naglasio da će Sjedinjene Države ostati "pozorne" na prijetnju "terorističkih skupina".

"Nastavit ćemo nadzirati i djelovati na svaku prijetnju američkim interesima iz Afganistana", upozorio je.

Američke snage počele su 1. svibnja povlačenje iz Afganistana, zajedno sa saveznicima, i Biden je najavio kako očekuje dovršetak operacije do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na SAD.


Reci što misliš!