Politika

ima toga još

Pojavile se nove poruke u aferi Josipe Rimac i Gabrijele Žalac

Pojavile se nove poruke u aferi Josipe Rimac i Gabrijele Žalac
Josip Regovic/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura čim povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje.

Gabrijela Žalac je, kako je rekonstruirao USKOK, iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Upravi te banke, Tamari Perko. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac je došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR-, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, piše Telegram.

Kontaktirale su i pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa. Žalac je, kako proizlazi iz pronađenih poruka, bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P, Milenkom Bašićem, nazivala ga je legendom, i bila predana u tome da mu pomogne. Motive će morati iznijeti u svojoj obrani u nastavku istrage.

Rimac je zbog Bašićevog vjetroparka, vidljivo je u porukama, kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata. “To će bankarima biti važno”, poručila mu je.

Sastanak s članovima Nadzornog odbora HBOR-a

Među dokazima USKOK prilaže i fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću. “Kraljice. Sad ih završi”, poručuje joj Bašić.

Ponovio joj je to i u poruci od 13. prosinca 2018. godine. Tražio ju je zatim da mu osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac odmah zove ministre Darka Horvata i Garija Cappellija, te šefa HGK Luku Burilovića.

Međutim, unatoč svim tim kontaktima, još u prvoj polovici siječnja 2019., HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura. Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Zato Bašić od Josipe Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP”. Je li u tom času bila baš s premijerom, tek treba biti rasvijetljeno u nastavku istrage.

Par dana kasnije, navodi USKOK, Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac, te zamjenikom ministra turizma Roberta Pende. Bašić joj, vidljivo je iz poruka, javlja da je Horvat i dalje protiv, pa ga “moraju svakako”. Zato se Rimac, rekonstruirano je, ponovno sastaje s Gabrijelom Žalac, nakon čega javlja Bašiću da će Žalac “stvarno sve napraviti”. Unatoč tome, i 18. siječnja 2019., HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.

Bašić, otkrili su istražitelji, Gabrijelu Žalac već 21. siječnja 2019., znači nedugo nakon sjednice u HBOR-u, traži da mu dogovori novi sastanak s ministrom Marićem. Rimac mu, navodi USKOK, povratno javlja da je sastanak doista i dogovoren. Žalac i Rimac donose 24. siječnja ažuriranu studiju vjetroparka u HBOR, što je Rimac, utvrdio je USKOK, i javila Mariću.

Taj isti dan, navode istražitelji, uslijedio je novi sastanak Milenka Bašića s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem. Sastanak mu je, rekonstruirano je iz poruka, dogovorila Josipa Rimac.

Sastanak s predsjednikom uprave HPB-a

Uslijedili su brojni novi kontakti, a za istražitelje je indikativna poruka Josipe Rimac Milenku Bašiću iz koje proizlazi da ona i Gabrijela Žalac “idu raditi”.

Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje podužu poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna”. Nakon toga još zaključuje kako vjeruje da će sve biti dobro.

Pronađene su poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove “prijatelja i Vuića”, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom. “Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”, dodaje u jednoj od pronađenih poruka, prenosi Telegram.