Politika

ne može se kandidirati

Načelnik općine Vir: Optuži me državni odvjetnik i onda zove imam li posla u općini za njegovu ženu

Načelnik općine Vir: Optuži me državni odvjetnik i onda zove imam li posla u općini za njegovu ženu
Screenshot N1 televozija

Načelnik općine Vir Kristijan Kapović zbog novog Zakona o lokalnim izborima ne može na lokalne izbore. Za N1 je govorio kako je došlo do toga da zbog asfaltiranja puta dobije pravomoćnu presudu i koliko je dugo prometnica na tom mjestu bila i prije asfaltiranja.

Kapović po novi mandat u Općini Vir neće moći ići nakon punih 18 godina.

"Neću po novi mandat, ali me to neće spriječiti u političkom djelovanju. Nisam se ja vjenčao s funkcijom općinskog načelnika i, ako ćemo otvoreno govoriti, ja sam u javnosti već rekao svoj stav, ukoliko idem na lokalne izbore ove godine, da će to biti moj zadnji mandat", kazao je Kapović.

"Put je tu bio još iz Austro-ugarske"

Riječ je o izmjeni Zakona o lokalnim izborima po kojoj nitko s pravomoćnom presudom ne smije izaći na te izbore.

"Kači me to da sam napravio dobro djelo, da sam sukladno Zakonu o cestama, sukladno Zakonu o pomorskom dobru, jer po njemu pomorskim dobrom u ime države upravljaju općina i grad, pojačano sam održavao cestu i prometnicu kojom su prometovali automobili zadnjih 30 godina", kazao je Kapović.

"U naravi je to put koji je napravila još Austro-ugarska jer je na toj lokaciji bila stara lanterna koja je krajem 19. stoljeća preseljena na novu lokaciju", objasnio je načelnik Općine Vir.

Rekao je da je taj potez bio u funkciji "bijelog puta" desetljećima, da je bila riječ o održavanju u sklopu troškovnika s ukupno stotinjak drugih održavanja putova po otoku te da su sve proveli po Zakonu o cestama, da je općinska uprava raspisala natječaj i uredno odabrala izvođača.

"Da bi mi iz troškovnika sa 100 ulica izvukli tu jednu dionicu od 600 metara i rekli da se tu radilo o pomorskom dobru, poslali mi inspekciju i rekli da sam tu narušio autohtoni pejzaž. Država je to snimila 2011. godine, na toj lokaciji se vidi bijela cesta u istim gabaritima, u istoj dužini, vidi se šest automobila koji prometuju…", objašnjavao je Kapović.

Rekao je da su te radove obavili 2013. u lipnju.

"Sutkinja mi je na prvoj raspravi rekla: ‘Gledajte, ako ne donesete građevinsku dozvolu do kraja rasprave…’ Prije nego što smo iznijeli svoju obranu, svoje dokaze, rekli su da će me osuditi", kaže.

"Tražio sam od institucija da rade, dobio sam figu"

Dalje je opisivao u kakvoj atmosferi su tekli njegovi mandati na čelu Općine Vir od 2005. godine.

"2005. godine sam tražio da naše akcije upravljanja prostorom, uvođenja reda u jednu sredinu koja je tri desetljeća imala karakteristiku totalnog nereda u prostoru, da mi državne institucije pomognu u nadobudnoj ideji da uvedemo red na Viru. Pa sam tražio od policije da počne raditi svoj posao. Pa sam tražio od građevinske inspekcije i inspekcije zaštite okoliša da rade svoj posao. Pa sam, da bi se suzbio rad na crno, tražio od porezne uprave i državnog inspektorata da rade svoj posao. I dobio sam figu! Ništa te institucije nisu radile od 2005. do 2021."

"Administrativno uređenje Hrvatske još iz rata"

"Mi smo umjesto pozitivnog primjera postali negativan primjer zato što smo uznemirili nečiju nirvanu", konstatirao je i optužio:

"Oni su radili politički i institucionalni pritisak na nas."

"Općinska uprava se doslovno nasadila na trepavice da bi od otoka napravili pristojno mjesto", rekao je dalje i to argumentirao time što je dotična općina 2005. kretala od godišnjeg budžeta od 4 milijuna kuna, da bi danas godišnji budžet iznosio 45 milijuna kuna.

Kapović kaže da "naravno da ne misli da je Zakon o lokalnim izborima lex Kapović". Rekao je i to da se on politikom može nastaviti baviti već time što mu ne može nitko zabraniti da govori: "Moja politička grupacija će nastupiti na općinskim, gradskim i županijskim izborima."

Rekao je da će s njima izaći HSS, HSLS i Umirovljenici te je njegova prognoza da će biti treća politička snaga u županiji.

Za zakon o lokalnim izborima s dotičnom izmjenom Kapović kaže da je "licemjeran zakon".

"Donijeli su ga saborski zastupnici, ali su sebe ekskulpirali od tog zakona", kaže.

"Otišlo se previše u centralizaciju"

Kapović je imao potrebu kritizirati i administrativno uređenje Republike Hrvatske za koje je podsjetio da je nastalo još u doba rata kada je, zbog ratnih okolnosti i obrane zemlje, bilo logično da zemlja bude centralizirana.

"Otada se otišlo sve dalje u centralizaciju", podsjetio je.

Govorio je i o stanju s pravosuđem na svom primjeru.

"Optužuje me državni odvjetnik koji, nakon što me optuži, ne prođe niti mjesec dana, nazove me i kaže: ‘Moja žena ima odvjetnički ured pa ako ima nekog posla, bilo bi dobro da joj nešto daš.’ Eto, to vam je hrvatsko pravosuđe. Da ne govorimo da imate obiteljske biznise u Zadru. U policiji radi jedan član obitelji, u državnom odvjetništvu drugi, u privatnom treći, a sudac je četvrti", rekao je Kapović.


Reci što misliš!