Politika

dobre vijesti

Umirovljenicima stiže Covid dodatak krajem travnja

Umirovljenicima stiže Covid dodatak krajem travnja
Marko Dimic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak da je s predstavnicima umirovljenika dogovoren covid dodatak koji će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, koji neće biti oporeziv niti predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja ili početkom svibnja.

"U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu", rekao je Plenković nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama.

Jednokratno novčano primanje isplatit će se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković.

Najviši covid dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna.

Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna. 

Plenković je pritom naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

 


Reci što misliš!