Politika

#zadar

Domovinski pokret kritizirao odnos vlasti prema Mjesnim odborima

Domovinski pokret kritizirao odnos vlasti prema Mjesnim odborima
Roberto Lerga

Mjesni odbori trebali bi služiti za opći interes građana,a danas su dati u najam u ostvarivanju minimalne dobiti za grad, za kojekakve udruge, neadekvatne fitnes dvorane, dječjih vrtića bez dvorišta itd., prostori su se dodjeljivali najčešće podobnicima, navode iz Domovinskog pokreta.

Ovim priopćenjem Domovinski pokret želi potaknuti veći angažman Mjesnih odbora (MO) u političkom životu grada Zadra.

Smatramo da su prostori Mjesnih odbora koji su nekad izgrađeni za građane trebali imati potpuno drugu namjenu. Tu su se trebale održavati kulturne aktivnosti, humanitarne akcije, informiranje građana o svim aktivnostima na tom području, izlaganje prijedloga urbanističkih planova, aktivno uključivanje mladih itd.

Koji je smisao postojanja Mjesnih odbora u gradu ako članovi MO ne sastaju i nemaju adekvatne prostorije u kojima se mogu sastati. Prostorije u kojima bi mogli pozivati građane i informirati ih o izgradnji komunalne infrastrukture, donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU). Nemaju gdje komunicirati s vodećim ljudima grada ili vijećnicima.

Svi prostori MO, koji su izgrađeni samodoprinosima građana, a u cilju korištenja tih prostora za opći interes, danas su dati u najam u ostvarivanju minimalne dobiti za grad, za kojekakve udruge, neadekvatne fitnes dvorane, dječjih vrtića bez dvorišta za igru itd., prostori su se dodjeljivali najčešće podobnicima.

Zašto su neformalno ukinuti MO?

Razlog je jednostavan, nemaju nikakav utjecaj na vođenje politike grada, posebno na komunalne probleme za poboljšanje svakodnevnog života. Izlaganje prostornih planova koji su od velike važnosti za njih, izlažu se u gradskim vijećnicama, građani ne znaju što se događa ili će se dogoditi u njihovom okružju i kako će to utjecati na kvalitetu njihovog života. Već više godina se Mjesni odbori ne financiraju za aktivnosti građana. Sve je to dovelo do toga da su građani gotovo nezainteresirani za izbore, izlaznost od 5 do 8 %, i rad Mjesnih odbora.

Jedini pozitivni slučaj u zadnjih 30-tak godina dogodio se u MO Arbanasi, kad su uz angažman Mjesnog odbora, građani tog naselja, direktno sudjelovali u raspravi kod UPU Bregdetti i u burnoj raspravi srušili predloženi plan uz argumentaciju koja se nije smjela odbiti. To je bilo moguće jer su žitelji Arbanasa još uvijek povezani i bilo ih je moguće aktivirati, za razliku od novonastalih naselja koja nemaju tu povezanost.

Vlast se boji demokratizacije Mjesnih odbora ili kvartova zbog toga što ne bi mogli provoditi politiku koja nije u interesu građana, već je namijenjena povlaštenim investitorima. Boje se i većeg angažmana pojedinaca i zainteresiranih skupina (posebno mladih) koji žele aktivno sudjelovati u politici grada.

Postavljamo pitanje, jesu li oni tu zbog građana ili obrnuto. Oni bi trebali voditi politiku za opće dobro, a ne za sebe, svoje podobnike i povlaštene investitore.

Domovinski pokret će vratiti mogućnost građanima da u svojim Mjesnim odborima ili kvartovima aktivno sudjeluju u donošenju odluka, a u nekim slučajevima od opće važnosti, da odlučuju putem gradskog referenduma!