Politika

#priopćenje

Podružnica Stranke hrvatskog zajedništva prozvala čelnike Zadra zbog Gospodarske zone Crno

Podružnica Stranke hrvatskog zajedništva prozvala čelnike Zadra zbog Gospodarske zone Crno
SHZ

Služi li Gospodarska zona Crno služi samo za predizborna obećanja?

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jedan od najvažnijih projekata Grada Zadra Gospodarska zona Crno još nije zaživjela te se i dalje rade razne analize, elaborati kao i prije četiri godine. Stalno se obećavaju neki strateški partneri za Gospodarsku zonu Crno, ali ih nigdje nema. Mladi Zadrani ne mogu se zadržati u Zadru jer nema industrije i zbog toga odlaze iz Zadra. Gospodarska zona Crno od 400 hektara još nije zaživjela, a time nema ni proizvodnih pogona ni radnih mjesta.

Grad Zadar kao središte Zadarske županije ima preko 70 tisuća stanovnika, a nema gotovo niti jedan proizvodni pogon zbog čega je sada u Zadarskoj županiji prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područni ured Zadar nezaposleno  5.410 osoba čije su posljedice da ima najveću stopu iseljavanja i najviše liječenih ovisnika.

Od 1995. godine u Zadru zapravo nije otvoren nijedan industrijski proizvodni pogon, dok su se ugasili deseci, što ima velike posljedice. Većina zadarskih tvornica uništena je početkom devedesetih,  a u njima je do 1991. godine radilo oko 11 tisuća radnika/ca. Na mjestima bivših tvornica danas u Zadru niču uglavnom poslovno-stambeni objekti, trgovački centri i skladišta.

Vlast Grada Zadra, koji je središte Zadarske županije, po dužnostima, odgovorna je poticati na rad, tj. otvarati radna mjesta a ne oslanjati se na turizam što je kod kulturnih naroda samo sekundarna, usputna djelatnost.

Vidljivo je da im poslovne zone služe samo za predizborna obećanja, odnosno od izbora do izbora."