Politika

bidenova inicijativa

Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara

Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.

Paket pomoći usvojen je u donjem domu s 219 glasova za i 212 protiv i poslan u Senat gdje demokrati planiraju manevar koji će im omogućiti da on prođe i bez potpore republikanaca.

Pomoć će biti namijenjena za plaćanje cjepiva i medicinske opreme i za novi krug hitne financijske pomoći domaćinstvima, malim poduzetnicima i državnoj i lokalnoj vlasti.

Demokrati kažu da je paket potreban za borbu protiv pandemije u kojoj je umrlo više od 500.000 Amerikanaca a milijuni su ostali bez posla.

"Američki narod treba znati da je njihova vlada tu za njih", rekla je u raspravi predsjednica doma Nancy Pelosi.

Republikanci, koji su poduprli prošli plan, rekli su da dobar dio novog nije potreban, te da će samo 9 posto ići izravno za borbu protiv virusa.

Republikanski čelnik Kevin McCarthy rekao da je se radi o "bacanju novaca".

Predsjednik Biden iskoristio je prve tjedne na dužnosti za borbu protiv najveće zdravstvene krize u stoljeću, koja je pogodila gotovo sve aspekte američkog života.

Demokrati se nadaju da će nacrt zakona Biden potpisati prije polovice ožujka, kada ističu potpore za nezaposlene i neki drugi tipovi pomoći.

Paket pomoći uključuje 1400 dolara izravne pomoći pojedincima, 400 dolara tjedno savezne pomoći za nezaposlene do 29. kolovoza, te pomoć onima koji su u poteškoćama za plaćanje najma i hipoteka tijekom pandemije.

Demokrati će međutim morati smisliti kako riješiti pitanje predloženog povećanja minimalne plaće, koji će možda morati biti izbačen iz nacrta zakona zbog kompliciranih pravila u Senatu.

Nacrt zakona sada ide u gornji dom, gdje bi demokratska potpredsjednica Kamala Harris mogla biti odlučujući glas budući da je odnos demokrata i republikanaca u Senatu 50-50.

 


Reci što misliš!