Politika

covid kriza

Most Zadarske županije objavio prijedlog mjera za pomoć ugostiteljima i turističkom sektoru

Most Zadarske županije objavio prijedlog mjera za pomoć ugostiteljima i turističkom sektoru
Bojan Bogdanić

Ovih dana poduzetnici masovno zaprimaju obavijesti o negativnim odlukama vezano za njihove zahtjeve za odobravanje Covid-19 zajmova. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kao razlog za odbijanje pomoći poduzetnicima navodi da su njihovi zahtjevi ocijenjeni rizičnim, stoji u uvodu priopćenja Mosta Zadarske županije koje prenosimo u nastavku članka.

Zbog značajnog pada prometa ugostitelji (ali i turističke agencije i prijevoznici, kao i drugi poduzetnici) nisu kreditno sposobni ni za poslovne banke. To što su ugostitelji i svi koji se bave turizmom postali bankama kreditno neprihvatljivi, ne treba čuditi. Banke se, ipak, u svom poslovanju vode vlastitim interesima. Njima cilj poslovanja nije poticanje hrvatskog gospodarstva, već ostvarivanje profita. A zašto bi i bilo drugačije, kada su u stranom vlasništvu. 

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve segmente društva. Posebno su pogođeni poduzetnici. Među njima najpogođeniji su oni iz turističkog sektora zbog znatnog smanjenja prihoda i problema s likvidnošću. Zato se postavlja pitanje na koji način vlast može pomoći ugostiteljima i drugima koji pružaju usluge turistima? Smatramo da se to ne može na način da se odbijaju njihovi zahtjevi za pomoć jer postoji rizik da ne će moći vratiti odobrene zajmove.

Stoga u Mostu Zadarske županije predlažemo da svi gradovi i općine u sastavu Županije donesu odluke o ukidanju Poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića ili barem neka slijede primjer susjednih gradova čije su gradske vlasti stopu toga poreza prepolovile i ona sada iznosi 1,5%, a ne 3% kao što je to u Zadru.

U Proračunu Grada Zadra prihodi od Poreza na potrošnju (stavka 614) u 2021. godini planirani su u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Navedeni iznos predstavlja 0,5% ukupnog planiranog gradskog proračuna, odnosno 1,8% od gradskih poreznih prihoda. Prema tome, radi se iznosu zbog kojeg grad metaforički ne bi pao na koljena, a uvelike bi pomogao ugostiteljima i to osobito onima koji spadaju u najugroženije, tj. one iz skupine restorana i barova.

Isto tako, predlažemo i da se stopa PDV-a na kavu, čaj, tople napitke i vodu te usluge točenja alkoholnih i onih koji sadržavaju alkohol te bezalkoholnih pića ubuduće plaća po sniženoj stopi od 13%, a ne po stopi od 25% kao sada. Podršku ovom prijedlogu pružit će i saborski zastupnici Mosta. Ovim putem pozivamo odgovorne u državnoj vlasti da se ne bave majmunarijama nego neka skrbe o poduzetnicima na način da im se omogući što povoljniji uvjeti za poslovanje.

Pandemija koronavirusa ugrozila je i mnoge naše sugrađane koji su privatni iznajmljivači. Prema službenim podatcima za 2019. godinu, privatne sobe i apartmani činile su čak 63,2% ukupnih turističkih smještajnih kapaciteta. Dakle, radi se o jako važnom dijelu hrvatskog turističkog sektora. Zbog toga odgovorne u državnoj vlasti pozivamo da što prije donesu odluku kojom će se i u 2021. kao i u prošloj godini privatni iznamljivači osloboditi plaćanja polovice paušalnog iznosa boravišne pristojbe i osloboditi plaćanja boravišne pristojbe za pomoćne ležajeve. Međutim, za razliku od prošle godine, predlažemo da se ta odluka jasno komunicira sa zainteresiranom javnošću, tako da se izbjegnu konfliktne situacije kojma su bili izloženi zaposlenici u sustavu turističkih zajednica. Naposljetku, predlažemo i donošenje odluke o oslobađanju plaćanja prva dva kvartala Paušalnog poreza za privatne iznajmljivače.

U Mostu za Zadarsku županiju smatramo da se odgovorni u gradskoj i državnoj vlasti trebaju na ovaj način suočiti s rješavanjem problema ugostitelja i svih drugih koji se bave turizmom, a ne producirati efermenu aferu Tri majmuna i tako skretati pozornost javnosti s onoga što je doista bitno.


Reci što misliš!