Politika

Grad Pag

Kako će izgledati paška politička križaljka?

Kako će izgledati paška politička križaljka?
Grad Pag

Ova godina je godina održavanja lokalnih izbora.

U četiri jedinice lokane samouprave na otoku Pagu, u Općini Povljana, Gradu Pagu, Općini Kolan i Gradu Novalji uglavnom su počele pripreme za izbore, odnosno političke stranke poduzimaju prve predizborne poteze. No, za sada su samo u Gradu Novalji sigurne dvije kandidature za gradonačelnika.

Aktualni gradonačelnik Ante Dabo ide po svoj novi mandat, a kandidaturu za gradonačelnika javno je objavio i Ivan Dabo, kojem je to povratak u politiku nakon nekoliko godina političkog mirovanja. U Općini Kolan već duže vrijeme dio vijećnika Općinskog vijeća pokazuje nesklonost načelniku Marinu Pernjaku, dok im Pernjak uzvraća redovitim objavama na društvenim mrežama.

U Općini Povljana je za sada najmirnije. Nema objava kandidata za načelnika, ali ni vijesti o ozbiljnijim političkim sporovima. U Gradu Pagu kampanja je počela i prilično je otvorena, premda nema javnih objava o kandidatima za gradonačelnika. Prema onome što se može zaključiti po postupcima gradskih vijećnika, politički se približavaju SDP, Paška stranka i nezavisni vijećnici, što za kandidaturu za gradonačelnika ne mora imati neke posebno značenje, ali sigurno će imati značenje na izborima za Gradsko vijeće.

Na drugoj strani se događa homogenizacija HDZ-a, stranke koja je oživjela nakon izbora Stipe Žunića za predsjednika GO HDZ-a Grada Paga i počela je homogenizacija stranke. Sve je intenzivnije zajedničko političko djelovanje aktualnog gradonačelnika Ante Fabijanića i zamjenika gradonačelnika Davora Fabijanića. Prava predizborna kampanja vjerojatno će, kako je to uobičajeno, početi u ožujku, nakon raspuštanja gradskih i općinskih vijeća. Tada će se znati i tko će s kim i kako.