Politika

kriza u Italjiji

Conte u utorak podnosi ostavku

Conte u utorak podnosi ostavku
AP Photo/ Andrew Medichini

Talijanski premijer Giuseppe Conte, u potrazi za novom većinom nakon odlaska jedne stranke iz koalicijske vlade, rekao je u ponedjeljak navečer da će u utorak predati ostavku.

Po priopćenju njegova kabineta, Conte je za utorak u 9,00 sati sazvao sjednicu ministarskog vijeća na kojoj će "obavijestiti ministre o namjeri da ode u Quirinale (sjedište predsjednika Republike) kako bi dao ostavku".

Conte se nada da će od predsjednika Sergija Mattarelle dobiti mandat za sastavljanje nove vlade, pišu talijanska glasila.

Conte ostavkom želi dobiti više vremena da uvjeri centrističke i nezavisne zastupnike da uđu u vladu nakon što je prošlog tjedna izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu Senatu.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Nakon tjedana kritika i prijetnja, Renzi je prije pet dana na tiskovnoj konferenciji objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Europske unije namijenjenih obnovi zemlje.


Reci što misliš!