Politika

izabrani predsjednik

Svanuo je novi dan u Americi, tvitao Biden uoči inauguracije

Svanuo je novi dan u Americi, tvitao Biden uoči inauguracije
www.profimedia.hr

Svanuo je novi dan u Americi, tvitao je izabrani američki predsjednik Joe Biden u srijedu, nekoliko trenutaka nakon što je Donald Trump posljednji put kao predsjednik napustio Washington.

"Svanuo je novi dan u Americi", napisao je Biden na Twitteru,  prije nego što će prisegnuti kao 46. predsjednik SAD-a.

Biden je u dugačkoj motoriziranoj povorci stigao u Kongres gdje su ga dočekali čelnici oba doma američkog parlamenta. S njime je došla i potpredsjednica Kamila Harris.

Biden i Harris su se mirno i svečano popeli stepenicama sa svojim supružnicima, prizor posve drugačiji od onoga prije dva tjedna kada su u Kongres nasilno provalili Trumpovi pristaše.

Demokratski predsjednik će prisegnuti u 18 sati po hrvatskom vremenu na svečanosti na kojoj će biti tek manji broj gostiju zbog pandemije koronavirusa i pojačanih mjera sigurnosti. 

Na Kapitol su u međuvremenu stigli gosti, uključujući Trumpova potpredsjednika Mikea Pencea te bivše predsjednike Georgea Busha, Billa Clintona i Baracka Obamu.

U publici pred otvorenom pozornicom su senatori i kongresnici iz obiju stranaka, uključujući republikance koji su do posljednjeg dana osporavali Bidenovu izbornu pobjedu, poput senatora iz Teksasa Teda Cruza.

Predsjednik Trump neće biti na prisezi i ranije u srijedu napustio je Bijelu kući i iz vojne baze Andrewe odletio iz Washingtona na Floridu, svoje novo prebivalište.

Pred manjim brojem svojih pristaša, ovaj put sa zaštitnim maskama na licu, i članovima svoje obitelji, republikanski predsjednik je poručio da će se "vratiti na neki način".

Administraciji novoga predsjednika poželio je "veliki uspjeh", ali nije izrijekom spomenuo Bidena i Harris, kao ni svoje teorije o ukradenim predsjedničkim izborima.


Reci što misliš!